Co týden dal?

26.07.2002 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Co se v posledním týdnu událo ve světě, na domácí scéně a na našem serveru.

Posledních 7 dní ve světě

Světové finanční trhy se propadají do stále větších problémů a problémy velkých firem neberou konce. (WorldCom se uchyluje pod ochranu před věřiteli, V Citigroup věděli o skrývání dluhů Enronu).  Na světové politické scéně se za pomoci Spojených států podařilo urovnat spor mezi Marokem a Španělskem o malý ostrůvek Perejil u marockého pobřeží. Vše se vrátí do stavu před vypuknutím krize, kdy byl ostrůvek nikým neobsazený. Možná nás čeká další zlevňování ropy a benzínu, protože Nigérie, největší africký producent ropy,  se chystá vystoupit ze sdružení OPEC a oslabí tak jeho vyjednávací sílu (Nigérie se chystá opustit OPEC) Na domácí scéně pozorně pozorované aféře okolo bývalého šéfa slovenské tajné služby Ivana Lexi došlo k dalšímu vývoji. Na Lexu byla uvalena vyšetřovací vazba, ve které by mohl zůstat až 3 roky.

 Posledních 7 dní doma
Jednoznačně nejvíce sledovanou událostí na české scéně je neúspěšný pokus o vraždu novinářky Mladé fronty Dnes, Sabinu Slonkovu, ze kterého je podezřelý bývalý vysoký Kavanův úředník Karel Srba. (Havel vyzývá Kavana, ať zváží setrvání ve funkcích).
V úterý ohlásil ČSÚ výsledek obchodní bilance za červen. Oproti velkému deficitu z předcházejícího měsíce jsme se díky silné koruně a velkému objemu jednorázových nákupů v květnu dostali na -3,2 mld. Kč. (VERZE 2-Silná koruna sráží v červnu obchodní schodek).
Ve středu proti očekávání vláda nejednala o prodeji Českého telecomu, který by ráda prodala ale nikdo jí nenabídl tolik peněz co by chtěla. Brno postihla další ráno, po nedávném odchodu společnosti Flextronics, bude Zetor propouštět 650 zaměstnanců a na podzim mohou brněnské úřady práce očekávat velký nápor. V závěru týdne zakročila Česká národní banka nečekaně rozhodně proti silné koruně a snížila vyhlašované úrokové sazby až pod úroveň sazeb evropské centrální banky (VERZE 2-ČNB překvapivě snižuje sazby o 75 bazických bodů, Ministr financí vítá snížení sazeb centrální banky).

 Posledních 7 dní na našem serveru
V sekci Pojištění jsme pro vás aktualizovali seznam pojišťovacích makléřů, členů KOPM a členů AČPM. Aktualizací prošel také  seznam katastrálních úřadů, který se vám může hodit např. v případě, kdy si na našich stránkách www.finance.cz/dane-a-mzda/kalkulacky-a-aplikace/nemovitost vyberete nějakou nemovitost.

Anketa
V anketě jsme se Vás tento týden ptali v jaké měně máte uloženy své úspory. Neradostně vyhrál propadající se dolar s 58%. Druhá byla česká koruna s 31%. Další měny, včetně eura mají pouze malý podíl. Na současném vývoji tak směnných kurzů většina z Vás (včetně autora článku ) tratí.

 

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU