Koruna uzavřela blízko rekordních úrovní čtvrtečního závěru

24.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. července (ČTK) - Česká měna v pátek uzavřela blízko hodnot čtvrtečního závěru. Kolem 17:00 si koruna vůči euru mírně polepšila na 25,55 Kč/EUR, naopak k dolaru o pět haléřů klesla na 18,00 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online. Koruna ve čtvrtek vůči euru posílila na nejvyšší hodnotu od začátku loňského prosince a k dolaru zpevnila nejvíce od poloviny loňského října.

"Koruně dnes chyběly jakékoliv domácí podněty, proto se vývoj jejího kurzu odvíjel od zahraničního dění," uvedla Markéta Šichtařová z Next Finance. Vysvětlila, že optimismus na světových finančních trzích korunu hnal k silnějším hodnotám a podporoval ji v útoku na hladinu 25,50 Kč/EUR. Je jen otázkou času, kdy tato hladina definitivně padne, dodala.

Podle Jiřího Škopa z Komerční banky zůstane globální postoj investorů vůči riziku hlavním krátkodobým faktorem, který bude za vývojem kurzu koruny stát. Domácí ekonomické indikátory, které budou zveřejněny příští týden, nepatří mezi ty nedůležitější a měly by přinést smíšené signály, míní Škop.

Dolar kolem 17:00 stál na 1,4199 USD/EUR, když se podle Šichařové dostal až na hladinu 1,425 USD/EUR. "Jakmile přestane s dolarem cloumat nadšení investorů, kteří se zbavují údajně 'jistého' dolaru ve prospěch rizikovějších investic, navrátí se k hodnotám podpořeným fundamenty, to znamená k silnějším hodnotám," odhadla Šichtařová.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK