Výroba českých pivovarů podle odhadu v pololetí klesla o 6,5 pct

24.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. července (ČTK) - Tuzemské pivovary vyrobily v prvním pololetí letošního roku o 6,5 procenta piva méně než před rokem. Informaci serveru Aktuálně.cz ČTK potvrdil výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý s tím, že je to předběžný odhad. Podle Veselého za poklesem zájmu Čechů o zlatavý mok stojí zejména špatné počasí. V loňském prvním pololetí uvařili pivovarníci 9,873 milionu hektolitrů, což byl druhý nejlepší výsledek v historii.

Za prvních pět měsíců letošního roku vyrobily pivovary zhruba o čtyři procenta méně piva než za stejné období před rokem, uvedl již dříve Veselý. V červnu však byl meziroční pokles produkce 12procentní. Podle Veselého prohloubení poklesu zavinilo deštivé počasí. Kvůli němu lidé tráví podstatně méně času v zahradních restauracích či kempech, ve kterých se zpravidla čile věnují konzumaci českého národního nápoje.

Hospodářská krize se na poklesu konzumace piva v Česku příliš neprojevila, odrazila se však ve snížení počtu turistů, uvedl Veselý. Jejich podíl na celkové spotřebě přitom již několik let stoupá a je odhadován zhruba na pětinu. Podle Českého statistického úřadu za první čtvrtletí do ČR přijelo o 17 procent méně turistů než před rokem.

Na spotřebu piva v Česku má podle Veselého mnohem zásadnější vliv než ekonomická situace právě počasí. Oteplení v březnu prý zastavilo více než desetiprocentní pokles poptávky během chladného ledna a února. V teplém dubnu již byly prodeje piva podle šéfa pivovarnického svazu o 3,7 procenta vyšší než před rokem, v teplotně podprůměrném květnu však opět nastal zhruba tříprocentní pokles, který následně pokračoval v červnu.

Oficiální čísla za letošní první čtvrtletí svaz oznámil už dříve. Výroba tuzemských pivovarů se v tomto období snížila meziročně o zhruba osm procent na 4,18 milionu hektolitrů piva. Klesl zejména export piva, o 11,6 procenta na 794.000 hektolitrů. O více než sedm procent byl nižší i domácí odbyt pěnivého moku, v Česku se prodalo 3,38 milionu hektolitrů.

Loni přitom byla výroba tuzemských pivovarů druhá největší v historii. Pivovary uvařily 19,81 milionu hektolitrů piva, jen o půl procenta méně než v rekordním roce 2007. Zatímco spotřeba piva v ČR loni klesla o 1,3 procenta, export vzrostl o více než tři procenta na rekordních 3,71 milionu hektolitrů.

Přestože spotřeba piva mezi Čechy již několik let mírně klesá, zůstávají se zhruba 154 litry na hlavu a rok včetně kojenců na prvním místě světového žebříčku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK