Americké akcie kvůli horším firemním výsledkům oslabují

24.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 24. července (ČTK) - Americké akcie během dopolední části obchodování oslabovaly a značný vliv na pokles cen měly horší výsledky hospodaření Microsoftu a některých dalších významných firem, například American Express. K poklesu cen akcií ale podle analytiků zřejmě přispívá i fakt, že trh za krátkou dobu výrazně vzrostl a hlavní indexy překonaly klíčové hodnoty.

Ve 12:00 EDT (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 9044 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval pokles o 0,3 procenta. Ve čtvrtek přitom poprvé od letošního ledna zavíral nad psychologicky důležitou hranicí 9000 bodů. Širší index S&P 500 vykazoval pokles o půl procenta na 972 bodů, index Nasdaq Composite oslabil o 1,1 procenta na 1951 bodů.

Trh začal slabšími ztrátami, ty se ale později prohloubily. Čerstvý průzkum totiž ukázal, že se v červnu opět zhoršila nálada mezi americkými spotřebiteli, i když pokles byl zhruba v souladu s odhady analytiků.

Akcie Microsoftu oslabily až o deset procent v reakci na hospodářské výsledky firmy. Nejdůležitějším sdělením z celé výsledkové zprávy bylo to, že Microsoftu poprvé v historii firmy v celoročním srovnání klesl prodej jeho operačního systému Windows. Poprvé od vstupu na burzu v roce 1986 firmě rovněž klesly celoroční tržby a slabší byl i zisk.

Slabé výsledky Microsoftu ovlivnily celý technologický trh. Dolů zamířily rovněž akcie Intelu, i když jeho výsledky hospodaření trh původně přijal dobře.

Z finančních titulů ztrácely akcie American Express, protože čtvrtletní výsledky hospodaření ukázaly, že horší platební morálka zákazníků firmě snížila zisk. Stejně je na tom třeba i konkurenční společnost Capital One Financial.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK