Microsoft zřejmě umožní spotřebitelům snadnou volbu prohlížeče

24.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 24. července (ČTK) - Microsoft zřejmě nechá na uživateli, aby si při instalaci operačního systému zvolil internetový prohlížeč, který chce používat. Návrh, který největší světový výrobce softwaru předložil, je v souladu s požadavky Evropské komise (EK). Ta nad návrhem vyjádřila uspokojení a uvedla, že Microsoft se svým postojem snaží odvrátit další sankce.

"Návrh připouští princip, že spotřebitelé by měli mít svobodnou a skutečnou volbu webového prohlížeče," uvedla komise. Nyní se zaměří na to, zda je návrh Microsoftu v praxi realizovatelný.

Evropská komise už dříve Microsoft obvinila z monopolizace trhu internetových prohlížečů. Vadí jí, že firma svůj prohlížeč Internet Explorer přidává jako součást svého operačního systému, takže spotřebitelé nemají důvod hledat jiný prohlížeč od jiného výrobce. Operační systém Windows je nainstalovaný na většině počítačů, takže většina lidí automaticky používá Internet Explorer.

Microsoft podle EK navrhuje, že spotřebitelé si budou internetový prohlížeč volit z nabídky několika produktů, když si budou na svůj počítač instalovat operační systém Windows.

EK plní roli exekutivy a regulačního orgánu Evropské unie. Microsoft podle komise také nabídl, že vývojářům softwaru zpřístupní více informací o svých produktech, aby konkurenční výrobky mohly být kompatibilní s operačním systémem Windows a servery, které fungují na stejné platformě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK