SZPI chystá žebříček obchodů se zkaženými potravinami

25.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. července (ČTK) - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) připravuje zveřejňování žebříčku obchodů, kde se prodávají zkažené potraviny. Podle žebříčku zákazníci zjistí, jak dopadli jednotliví prodejci při kontrolách inspektorů SZPI. Informovala o tom Mladá fronta Dnes (MfD).

"Chystáme žebříček obchodních řetězců, jak dopadají z hlediska našich kontrol. Jde o naprosto novou věc. První žebříček zveřejníme v prvním čtvrtletí příštího roku," informovala MfD mluvčí inspekce Martina Šmídtová.

Nejčastějším prohřeškem obchodů je nedodržování teploty pro skladování, které má za následek, že se maso rychle kazí, zelená a úplně mění svoji konzistenci.

Právě čerstvost ovoce a zeleniny a masných výrobků kontrolují inspektoři nejvíce. "Suverénně nejvíce nevyhovujících vzorků je mezi ovocem a zeleninou, hned na druhém místě je maso," doplnila Šmídtová.

Kontroly inspektorů nejsou náhodné. Záleží na tom, jakou zkušenost mají s obchodníkem z dřívějška. Pod drobnohledem jsou i provozovatelé s velkým objemem zboží. Inspektoři pátrají i po stížnostech zákazníků. "Vždycky nám pomůže, když zákazník uvede konkrétní druh a datum trvanlivosti výrobku. Ať víme, co máme hledat," dodala pro deník Šmídtová.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK