Projektu MPSV Školení je šance využilo zatím 126 firem

26.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. července (ČTK) - Projektu zaměřeného na udržení zaměstnanosti v době hospodářské krize Školení je šance, který v březnu vyhlásilo ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV), využilo do poloviny července 126 firem. Úřad pro ně uvolnil 544 milionů korun z Evropského sociálního fondu (ESF). Informovala o tom mluvčí MPSV Štěpánka Filipová.

Projekt nabízí školení a náhradu mezd pro zaměstnance, které by firmy jinak musely propustit. Podniky se do něj mohou zapojit do konce letošního roku. Žádosti je možné podávat průběžně, vyhodnocuje je výběrová komise. Na celou akci je z ESF vyčleněno 1,8 miliardy korun, podrobné informace má MPSV na svých internetových stránkách.

Žádostí bylo ovšem mnohem víc než výsledně vybraných firem. "Ve výzvě 'Školení je šance' předložily podnikatelské subjekty od března do 13. července 2009 celkem 911 projektových žádostí. Na podporu 133.345 zaměstnanců požadovaly finanční dotaci víc než čtyři miliardy korun," uvedla Filipová.

Nejvíc žádostí podle mluvčí firmy podaly v Moravskoslezském, Jihomoravském, Olomouckém a Jihočeském kraji. Týkaly se zejména komunikačních, prezentačních či obchodních dovedností, jazykových a IT dovedností a odborného profesního vzdělávání.

Mezi žadateli jsou malé, střední i velké podniky. Většina využívá možnosti náhrady mzdy pro zaměstnance po dobu školení. Jeden projekt má v průměru trvat dva roky, průměrná podpora je zhruba 4,5 milionu korun a týká se asi 130 zaměstnanců.

Školení je šance není jediným programem, jehož cílem je zastavit růst nezaměstnanosti a vyrovnat se s ekonomickou krizí. Od středy mohou firmy žádat také o prostředky na školení a náhradu mezd do výše 24.000 korun na jednoho zaměstnance v rámci už druhé fáze programu Vzdělávejte se. Na ni je z ESF vyčleněna jedna miliarda korun. "Žádosti o zapojení do projektu mohou zaměstnavatelé podávat na úřadech práce do 30. června 2011. Prakticky však projekt skončí při vyčerpání miliardové dotace," uvedla Filipová. První fáze s půlmiliardovou dotací trvala od 23. března do 30. června.

V průběhu několika týdnů chce MPSV zahájit také program Restart. Ten budou koordinovat jednotlivé úřady práce, stejně jako je tomu u projektu Vzdělávejte se. Restart bude financován rovněž z peněz ESF a zaměří se na lidi ve výpovědní lhůtě. "Zjednodušeně řečeno: půjde o vytvoření 'poslední záchranné sítě' před tím, než lidé ztratí zaměstnání," dodala Filipová.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK