Státní pokladna se zpozdí, dokončena má být v roce 2012

26.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. července (ČTK) - Miliardový projekt Státní pokladny se zpozdí o dva roky. Dokončení informačního systému se plánuje až na počátek roku 2012. Důvodem je změna v postupu prací i ve financování systému, informoval server iHNed.cz. Systém Státní pokladny má umožnit detailní sledování hospodaření státních organizací.

"Chceme jednotlivé části rozjíždět postupně a také je platit, až budou hotové," řekl serveru nový šéf projektu Jan Zikl. Jeho předchůdce Pavla Nevšímala ministr financí Eduard Janota odvolal z řízení projektu koncem června.

Janota ještě na konci června řekl, že se projekt nesmí zdržet a náklady nesmí překročit 2,4 miliardy korun. Současně tehdy ale sdělil, že ministerstvo financí jedná s vítězi soutěže na pokladnu firmami IBM a Hewlett Packard o dodatku ke smlouvě. Už tehdy uvedl, že stát by měl za části systému platit až po jejich dodání.

"S IBM jednáme a doufám, že by k dohodě mělo dojít v řádu týdnů," řekl serveru Zikl. IBM v současné době nechce situaci nijak komentovat. V ceně, která by neměla přesáhnout Janotou uvedenou hranici, jsou podle Zikla licence, vývoj a servis do roku 2012. Později bude muset stát nadále platit za licence.

Jednorázovými výdaji bude nákup potřebných serverů a dalšího počítačového vybavení, který by měl vyjít přibližně na 180 milionů korun. Kvůli rozsáhlosti projektu musí také ministerstvo zřídit čtyřicetičlenné takzvané kompetenční centrum, které má řešit případné provozní a systémové problémy.

Veřejná soutěž, kterou IBM vyhrála, se týkala Centrálního účetního systému a Rozpočtového informačního systému. Zbývající dva systémy projektu Státní pokladny - Platební styk a Řízení státního dluhu - jsou již v provozu.

Systém Státní pokladny by měl propojit zhruba 700 státních organizací, jejichž hospodaření bude možné podrobně sledovat. Ministři tak například budou moci v každém okamžiku znát finanční situaci svého resortu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK