Kupce ruského dluhu kontroluje firma z Lichtenštejnska

26.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. července (ČTK) - Tuzemská společnost Falkon Capital se dostala pod kontrolu firmy Yucom-Libero Finanz-und Handels z Lichtenštejnska. Informoval o tom server Týden.cz. Falkon Capital odkoupil od české vlády na začátku tisíciletí nadvakrát ruský dluh ve výši kolem tří miliard dolarů za přibližně 750 milionů dolarů (asi 13,5 miliardy Kč).

Společnosti Yucom-Libero tak nyní patří 90procentní podíl ve Falkon Capital, dalších 9,5 procenta akcií připadá švýcarské firmě Magchim a zbylý podíl tuzemské JCBP. Vyplývá to z notářského zápisu z mimořádné valné hromady Falkon Capital, která se uskutečnila v únoru. Dosavadním většinovým vlastníkem byla Magchim.

Lichtenštejnskou Yucom-Libero stejně jako švýcarskou Magchim zastupoval na zmíněné valné hromadě Paata Mamaladze, který žije v Praze. Tím však podobnosti mezi oběma firmami nekončí, uvedl Týden. Jak Yucom-Libero, tak i Magchim mají vlastní kapitál ve výši 300.000 švýcarských franků složený ze 300 akcií po tisíci francích.

Falkon Capital dlužil společnosti Yucom-Libero asi 226 milionů korun. Věřitel chtěl před dvěma lety přeměnit svou pohledávku na akcie Falkonu.

Únorová valná hromada Falkonu podle serveru rozhodla, že se podoba akcií společnosti přemění ze zaknihovaných na listinné. Od konce loňského roku má Falkon Capital základní kapitál ve výši 25 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK