Analytici: Posílení koruny může dále zhoršit situaci vývozců

26.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. července (ČTK) - Posílení české měny na letošní maxima může dále zhoršit situaci tuzemských vývozců a ještě více tak zkomplikovat stav české ekonomiky, shodli se analytici oslovení ČTK. Na druhou stranu může silná koruna snížit inflaci a podpořit výhodnější nákupy v cizině. Ekonomové nevylučují v dalších dnech další zpevnění kurzu koruny. Ta v těchto dnech k euru posílila na nejvyšší hodnotu od začátku loňského prosince a k dolaru od poloviny loňského října.

Koruna se vzdaluje své rovnovážné hodnotě a začíná být příliš silná, řekl ČTK analytik Patria Finance Tomáš Vlk. To zatím trvá relativně krátce, ale pokud kurz na úrovních pod 26 Kč/EUR zůstane déle, může postupně přijít negativní dopad na zahraniční obchod i na investice ze zahraničí. Silná koruna tak může zkomplikovat oživení domácí ekonomiky, při kterém se počítá právě s klíčovou rolí zahraniční poptávky, dodal.

Posílení koruny může ještě dále ztížit situaci některých exportních firem, které již nyní jsou pod tlakem v důsledku slabé zahraniční poptávky, doplnil analytik společnosti Citco - finanční trhy Jiří Šimek. Zpevnění domácí měny se tak podle něj může stát dalším hřebíčkem do rakve v jejich současné nelehké situaci.

Z pohledu inflace je silnější koruna pozitivem, které by se časem mohlo odrazit v nižším růstu cen, upozornil analytik ČSOB Petr Dufek. Zvláště tehdy, pokud Česko patří například v případě dováženého spotřebního zboží, jako jsou oděvy a elektronika, k dražším zemím. Nákupy těchto výrobků v tuzemsku jsou přitom podle Dufka v porovnání se zahraničím nákladnější bez ohledu na kupní sílu, s jakou čeští zákazníci disponují.

Další posilování koruny je podle ekonomů možné. "Koruna se nyní řídí hlavně situací na světových trzích. Tam panuje optimismus ohledně rychlého ekonomického oživení, což táhne vzhůru i korunu," připomněl Vlk.

Investoři opouštěli bezpečná aktiva a nakupovali ta rizikovější včetně středoevropských měn, vysvětlil pohyb kurzu Šimek. "Krátkodobě se tak ještě další posílení koruny nedá vyloučit, ale postupně spíše ještě očekáváme návrat ke slabším hodnotám. Optimismus na trzích, který táhne korunu vzhůru, je trochu v rozporu s domácími daty, která by hovořila spíše ve prospěch slabší koruny," poznamenal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK