FT: ArcelorMittal možná vyčlení výrobu nerezové oceli

27.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel/Londýn 27. července (ČTK) - Největší světový výrobce oceli, společnost ArcelorMittal, možná ve společném podniku vyčlení výrobu nerezové oceli. Napsal to dnes britský ekonomický list Financial Times (FT). Výroba nerezové oceli má v Arceloru podle FT hodnotu kolem tří miliard dolarů (asi 53,7 miliardy Kč), firma se jí ale nehodlá úplně zbavit.

ArcelorMittal je značně zadlužen a snaha částečně vyčlenit jednu z divizí by podle FT mohla signalizovat, že firma chce zadlužení rychleji snížit. Zvažuje ale více možností, nejen převod aktiv do společného podniku. Firma se k informacím listu zatím nevyjádřila.

Arcelor podle FT jednal o možném společném podniku s jihokorejskou ocelárnou Posco. Potenciálním partnerem by ale mohla být i finská společnost Outokumpu.

Divize Stainless Steel loni vyrobila 1,96 milionu tun nerezové oceli. Její tržby se pohybovaly kolem 8,3 miliardy dolarů a zaměstnávala 12.415 osob. Ti pracovali v továrnách koncernu v Belgii, Brazílii a ve Francii.

Pokud by se Arcelor na založení společného podniku s někým dohodl a převedl na nový subjekt výrobu nerezové oceli, pak lze podle FT čekat i snížení objemu výroby. To by se zřejmě dotklo továren v Belgii a ve Francii.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK