FTD: VW chce navýšit kapitál, aby předešel negativnímu ratingu

27.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 27. července (ČTK) - Německá automobilka Volkswagen uvažuje o navýšení kapitálu o čtyři miliardy eur (zhruba 102 miliard Kč). Chce tak předejít negativním úvěrových ratingům v důsledku plánované fúze s výrobcem luxusních vozů Porsche. Informoval o tom dnes list Financial Times Deutschland (FTD).

Německé vydání Financial Times s odvoláním na firemní zdroje uvádí, že Volkswagen plánuje nejprve získat 50procentní podíl v Porsche a zbytek odkoupit v roce 2011. Mluvčí společnosti se podle agentury Reuters ke zprávě odmítla vyjádřit.

Cenu převzetí odhaduje FTD na osm miliard eur. Podle listu disponuje Volkswagen hotovostními rezervami v hodnotě 11 miliard eur a převzetí Porsche si tudíž může dovolit.

FTD ale upozorňuje, že vysoké dluhy Porsche by mohly snížit úvěrový rating Volkswagenu. Magazín Spiegel napsal, že celkové dluhy Porsche činí 14 miliard eur.

Porsche ve čtvrtek uvedlo, že se kvůli fúzi bude snažit získat pět miliard eur. Vytvoření společného koncernu Volkswagenu a Porsche podpořily minulý týden dozorčí rady obou firem. Porsche ve Volkswagenu zaujme pozici jedné z deseti samostatných značek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK