V Nové Roli přijímá ÚP žádosti lidí z porcelánek o úhradu mezd

27.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Nová Role (Karlovarsko) 27. července (ČTK) - V Nové Roli přijímá od dnešního rána úřad práce (ÚP) na dvou detašovaných pracovištích žádosti lidí zkrachovalé firmy Karlovarský porcelán (KP) o úhradu dlužných mezd. Před 08:00, než začali úředníci žádosti vyřizovat, čekalo na novorolské radnici přibližně 20 lidí. Další pracoviště je k dispozici přímo v porcelánce, informoval ČTK ředitel ÚP Kamil Řezníček.

O nevyplacenou mzdu mohou zaměstnanci zkrachovalé porcelánky žádat díky novele insolvenčního zákona. Nárok mají na platy za tři měsíce. Většině z nich právě za tříměsíční období KP mzdy dluží. Řezníček odhaduje, že by mohlo žádost podat minimálně 800 ze zhruba tisícovky propuštěných lidí. "Musí mít s sebou doklad o mzdových nárocích od KP, průkaz zdravotního pojištění a občanský průkaz," poznamenal Řezníček.

Po vyřízení žádosti by mohli lidé peníze dostat do dvou až tří týdnů odhaduje ředitel ÚP. Čeká na ně také Jiří Šetina, který v KP pracoval do jeho krachu přes rok. Řekl, že v jeho případě jde jenom o několik tisícikorun. "Ale i ty jsou pro mě důležité. Když jsme zůstali bez výplat, bylo to složité a museli jsme si půjčovat. Je dobře, že teď dostaneme nazpět alespoň něco, a dobré je i to, že za námi úředníci přijeli," uvedl.

Úřad práce zvolil stejný postup, jako když KP propouštěl. I tehdy přijeli jeho úředníci za lidmi do Nové Role. Na vyřizování žádostí o úhradu dlužných výplat vyčlenil ÚP desítku lidí. Kromě Nové Role, kde budou dvě detašovaná pracoviště otevřena ještě v úterý, žádosti přijímají i dvě pracoviště ÚP přímo v Karlových Varech. Ve středu a ve čtvrtek bude úřad práce stejně postupovat v Klášterci nad Ohří a v pátek zamíří do porcelánky v Chodově.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK