Účetní vyzvali vlády ke zdrženlivosti při zavádění regulací

27.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. července (ČTK) - Mezinárodní asociace účetních (ACCA) vyzvala vlády jednotlivých zemí, aby nespěchaly kvůli finanční krizi se zavedením násilných regulačních opatření. Finanční regulaci na hlavních kapitálových trzích lze úspěšně provést pouze po přezkoumání příčin, které finanční krizi způsobily. Vyplývá to z dokumentu, o kterém dnes asociace informovala ČTK.

ACCA rovněž žádá, aby se vládní instituce, regulační orgány, podniky a ostatní příslušné strany zapojily do společných akcí s cílem zajistit trvalé zlepšení. To musí odrážet současné problémy a předvídat možnosti budoucího ohrožení integrity finančního systému a ekonomiky.

"Je velmi důležité, aby se zdánlivý neúspěch mírných regulací nestal synonymem pro vítězství pravidel nad principy. Nejdůležitější otázkou není samotné popsání systému, ale to, aby všechny strany rozuměly procesu regulace a respektovaly účel regulací a jejich účinek," uvedla ředitelka ACCA pro Českou republiku, Slovensko a Maďarsko Kateřina Benešová.

Podle dokumentu s názvem "The Future of Financial Regulation" by měly vlády a národní úřady pohlížet na zdravou konkurenci na trhu jako na prioritu číslo jedna. Regulace rovněž musí zohlednit širší makroekonomické faktory, což podpoří účinnější kontrolu kapitálu a rozpočtů jednotlivých institucí. "Je také důležité, aby regulační orgány disponovaly dostatečným počtem pracovníků se špičkovou znalostí svého oboru," uvedla ACCA.

Dále by podle asociace měly finanční instituce za podpory regulačních autorit přijmout etické principy firemní politiky co se týče principu odměňování. Cílem je přitom zajistit, aby představitelé daných finančních institucí jednali v dlouhodobém zájmu svých akcionářů.

Účetní musí podle ACCA také zvážit způsoby vytváření účetních výkazů a auditů, aby dokumenty byly pro akcionáře užitečnější. "Účetnictví přitom musí být i nadále zaměřeno hlavně na akcionáře, nikoliv na regulační autority," upozorňuje materiál.

Benešová také upozornila, že materiál ACCA se v řadě bodů shoduje s doporučeními jiných autorit, jako je například nedávná zpráva amerického ministerstva financí. "USA uznaly, že je třeba vytvořit regulační systém, který je jednodušší ale účinnější, a který je současně schopen se přizpůsobit a vyvíjet se společně se změnami na finančním trhu," dodala Benešová.

ACCA (Association of Chartered Certified Accountants) je globální organizace sdružující profesní účetní. Asociace působí ve více než 170 zemích a prostřednictvím sítě 80 kanceláří poskytuje celosvětově služby a podporu 122.000 členům a 325.000 studentům.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK