Klesající ceny mléka nutí farmáře z Klatovska snižovat stavy krav

27.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Klatovy 27. července (ČTK) - Zemědělci na Klatovsku omezují chovy krav kvůli stále klesající výkupní ceně mléka. Meziročně se snížila o 1,20 koruny na litru a stále se propadá. V agrárním regionu nyní neexistuje žádná zemědělská komodita, která by byla zisková. Na hranici rentability se zatím letos pohybuje také řepka, která farmářům vždy přinášela slušný zisk. ČTK to řekla ředitelka Agrární komory Klatovy Jiřina Jandová.

"Cena mléka placená zemědělcům je nyní šest korun za litr, což je dvě až tři koruny pod nákladovou cenou. Dlouhodobě klesá a prognóza do konce roku naději na růst nedává," dodala. Na Klatovsku se snížil za 20 let počet dojných krav z 20.000 na letošních 11.000.

"Přitom farmáři investovali do stájí. Kvůli novým směrnicím EU o dobrém stavu zvířat, platným od ledna 2009, by jim jinak hrozilo krácení dotací," uvedla Jandová. Nyní mají problémy se splácením úvěrů, místy snižují lidem mzdy. Mladí lidé do zemědělství nejdou, chtějí 20.000 až 30.000 korun, což nemá ani management farem. Zůstávají pouze starší, kteří nechtějí dojíždět za prací. Oboru hrozí kritická personální nouze.

Podle šéfa Rolnického družstva Úhlava v Dolanech Josefa Balína je současná situace nejhorší od roku 1989. Měsíční ztráta na mléce je už od ledna 250.000 Kč. "Doufali jsme, že se po žních zahojíme, ale výkupní ceny plodin jsou hanebné. Zatímco před rokem 1989 jsme dostávali za tunu obilí 3000 korun a nafta stála čtyři až pět korun, nyní nám nabízejí 2000 Kč/t a nafta stojí 25 korun," uvedl. Podnik snižuje stavy dojnic, zrušil kravín v Malechově. Z 300 krav měl ještě před rokem 260 dojnic, nyní je jich 180. Chce se dostat na 150, zbytek převádí na krávy bez tržní produkce mléka.

"Firmy, které mají staré stáje s vaznou technologií, jsou na tom při současné ceně mléka velmi špatně. Moderní chovy, kde se investovalo, jsou 1,50 až dvě koruny na litru pod náklady. Přitom cena má jít stále níž," řekl předseda Výrobně-obchodního družstva Velký Bor Václav Šmat.

Podobná situace je v sousedním Bavorsku. Farmářům už se nevyplatí prodávat mléko do Chamu, který nyní nabízí stejné ceny jako české mlékárny. "Cena v Německu také od počátku roku trvale klesá," uvedl Šmat. Jeho družstvo se 480 dojnicemi zatím musí udržet stavy krav. Firma totiž předloni otevřela nový kravín za peníze EU a musí pět let zachovat stavy.

Ještě hůře jsou na tom prasata. "Jejich stavy klesly od roku 1989 o více než tři čtvrtiny," uvedla Jandová. Ještě před několika lety je na Klatovsku chovala každá téměř větší a střední farma, dnes je má už pouze šest firem. Více než polovinu, možná dvě třetiny potřeb masa, už se do ČR dováží. Výkupní ceny jsou už zhruba čtyři roky silně ztrátové. "Už loni jsme kvůli ztrátám zrušili výkrmnu pro 700 prasat a prodali 60 prasnic," uvedl Šmat. Stejně se rozhodlo dolanské družstvo. "Haly jsme za deset milionů korun dotací přestavěli na porodnu prasat s produkcí 6500 selat ročně," dodal Balín.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK