Analytici: Tržby Telefóniky dál klesají, zisk zřejmě vzrostl

27.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. července (ČTK) - Největší tuzemské telekomunikační firmě Telefónice O2 v pololetí klesly podle odhadu analytiků tržby o tři až čtyři procenta na zhruba 30 miliard korun. Čistý zisk by mohl být meziročně o několik procent vyšší a pohybovat se kolem šesti miliard.

Telefónica by měla do hospodaření druhého čtvrtletí započítat mimořádný příjem 900 milionů od konkurenčního T-Mobilu. Jde o vyrovnání propojovacích poplatků placených mezi firmami v roce 2001, o které se vedly spory několik let. Mimořádný příjem se projeví v zisku.

Pokud jde o tržby z podnikání, očekávají analytici pokles především kvůli ekonomické krizi, která se ve větší míře projevuje i v dosud odolném odvětví telekomunikací. Ekonomové čekají za druhý kvartál až šestiprocentní pokles tržeb v mobilním segmentu, ještě větší útlum prý potkal oblast pevných linek.

Počet uživatelů mobilní sítě firmy v ČR se odhaduje na 4,8 milionu, což je meziročně zhruba o procento více. Tarifních zákazníků by mělo být 2,65 milionu, což je o 12 procent více než loni. Analytická společnosti Cyrrus označila růst podílu tarifních zákazníků za jeden z mála neměnných trendů.

Krizí nejvíce postiženou částí firmy jsou zřejmě služby z oblasti informačních technologií, takzvané IT. U nich ekonomové očekávají dvouciferný pokles tržeb. Naopak stálý růst přisuzují analytici působení Telefóniky O2 na Slovensku. Počet zdejších klientů se dle odhadů zvýšil od března o 25.000 na 390.000.

Loni zvýšila telekomunikační skupina Telefónica O2 čistý konsolidovaný zisk o 12 procent na 11,63 miliardy korun. Celkové výnosy stouply o 2,9 procenta na 64,45 miliardy Kč. Telefónica O2 je ze 70 procent vlastněna španělskou skupinou Telefónica.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK