Prvních 118 sklářů z Karolinky dnes požádalo o ušlé mzdy

27.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Karolinka (Vsetínsko) 27. července (ČTK) - Prvních 118 bývalých zaměstnanců skláren v Karolince na Vsetínsku, které jsou součástí novoborského Crystalexu, dnes podalo žádost o proplacení dlužných mezd. Možnost měli přímo v areálu skláren, kde pro ně vsetínský úřad práce zřídil speciální pracoviště. ČTK to řekla předsedkyně podnikových odborů Helena Langrová. Další dvě skupiny budou mít možnost žádost podat ještě v úterý a ve středu.

Pracovníci úřadu práce ve spolupráci s odbory rozdělili skláře do tří skupin podle počátečních písmen jejich příjmení. Dnes jich tak mělo možnost podat žádost zhruba 130. "Další dva dny by jich už mělo být méně, ale dohromady je to asi 290 lidí, kteří mají na něco nárok," vysvětlila Langrová.

Skláři mohou od státu získat náhradu do výše tří měsíčních platů. Umožňuje to novela insolvenčního zákona, která nyní vstoupila v platnost.

Karolinské sklárny ještě na začátku letošního roku zaměstnávaly asi 260 lidí, především přímo z města nebo z okolních vesnic. V lednu Crystalex oznámil záměr skláře propustit a ti poté začali z podniku odcházet. Většina z nich jej opustila v průběhu února a března. Prvních peněž se dočkali až na konci dubna, kdy mezi ně sklářské odbory rozdělily peníze z mimořádné vládní dotace.

"Podle mých informací zatím celkem málo lidí práci má. Většinou jsou registrovaní na úřadu práce," řekla Langrová.

Crystalex je od poloviny března v konkurzu a v současné době je na prodej. Nový vlastník by jej mohl převzít už v září. Rozběhnout by se částečně mohla i výroba v jeho závodu v Karolince, která se k prodeji nabízí spolu s hlavním závodem v Novém Boru a kde chce insolvenční správkyně obnovit leptání a malování nápojového skla. To by mohlo dát práci až 90 lidem.

Nezaměstnanost ve městě, kde žije asi 2900 lidí, šla výrazně nahoru právě poté, co sklárna skončila. Její bývalí pracovníci přitom příliš šancí na trhu práce nemají. Podle Langrové ale stále část z nich na otevření skláren čeká. "Někteří nevěří, že se tam ještě vrátí, někteří pořád ještě doufají," dodala šéfka podnikových odborů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK