Aktuálně.cz: Vláda se chystá změnit výpočet úroků z prodlení

28.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. července (ČTK) - Vláda připravuje nové nařízení, které by mělo změnit a zjednodušit výpočet úroků z prodlení. Materiál je nyní v připomínkovém řízení a měl by začít platit ještě v letošním roce, uvedl dnes server Aktuálně.cz. Nařízení může podle serveru v době nízkých úrokových sazeb dlouhodobě zlepšit postavení dlužníků, zatímco věřitelé na tom mohou být hůře než dosud.

Novinka se podle serveru týká takzvaného zákonného úroku z prodlení, stanoveného paragrafem v občanském zákoníku. Naopak se nijak nedotkne obchodních vztahů mezi podnikateli, u nichž má i nadále přednost smluvní určení úroku z prodlení.

Vláda podle materiálu navrhuje, aby se výše úroku z prodlení neměnila každého půl roku jako dosud, ale aby zůstala jednotná a neměnná po celou dobu trvání dluhu.

Výše úroku z prodlení podle občanského zákoníku se nyní odvíjí od repo sazby stanovené Českou národní bankou. Úrok z prodlení pak činí základní úroková sazba ČNB navýšená o sedm procentních bodů. V případě, že repo sazba v době vzniku prodlení činila například 3,5 procenta, roční úrok z prodlení činí 10,5 procenta z dlužné částky.

Výpočet však nyní podle serveru komplikuje pravidlo, že úrok z prodlení se počítá samostatně vždy za každé kalendářní pololetí, v němž prodlení trvá. "Jde o nesprávné pochopení příslušné směrnice Evropské unie," píše se podle serveru v komentáři k návrhu připravenému ministerstvem spravedlnosti.

Nově má být výše úroku neměnná po celou dobu trvání prodlení. Podle připravovaného materiálu má platit, že výše úroku z prodlení se bude vypočítávat z výše repo sazby, která byla platná poslední den kalendářního pololetí, jež předcházelo vzniku prodlení. Navýšení o sedm procentních bodů zůstává.

Ministerstvo spravedlnosti zároveň navrhuje, aby nový způsob výpočtu platil i pro úroky z prodlení, které započalo před nabytím účinnosti této úpravy. Změnu by jako nařízení vlády nemusel schvalovat parlament.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK