Hradecký soud zamítl žalobu proti vyvlastnění pozemku pro silnici

28.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hradec Králové 28. července (ČTK) - Krajský soud v Hradci Králové dnes zamítl žalobu Jana Tikala, který požadoval zrušení rozhodnutí Krajského úřadu Pardubického kraje ohledně vyvlastnění jeho pozemku. Parcelu úřady vyvlastnily kvůli záměru Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) na rozšíření silnice mezi Opatovicemi nad Labem a Březhradem na hlavním silničním tahu mezi Hradcem Králové a Pardubicemi. Tikal však namítá, že stavba není ve veřejném zájmu.

Bývalý starosta Opatovic Tikal parcelu o rozměrech 41 metrů čtverečních vlastní od roku 2004 a nesouhlasí se stavbou, která podle něj není potřebná, protože kapacita stávající silnice je údajně dostatečná. Tikal tvrdí, že peníze určené na výstavbu čtyřproudové silnice by bylo vhodné použít na jiné dopravní stavby v České republice.

ŘSD podalo žádost o vyvlastnění Tikalova pozemku na pardubický magistrát v březnu 2008. Tikal se proti vyvlastnění odvolal, Krajský úřad Pardubického kraje však odvolání zamítl a rozhodnutí pardubické radnice potvrdil.

Část silnice mezi Opatovicemi a Březhradem se měla začít stavět už loni a navazovat měla na již dokončený úsek z Hradce Králové do Březhradu. Se zprovozněním tohoto úseku silnice se počítalo do zhruba tří let. Silnici mezi Hradcem Králové a Pardubicemi projíždělo v roce 2008 podle dopravních expertů více než 22.000 vozidel denně, jejich počet má i nadále stoupat a plánované rozšíření silnice mělo dopravě ulehčit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK