Litevská ekonomika ve druhém čtvrtletí klesla o 22%

28.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vilnius 28. července (ČTK) - Hrubý domácí produkt (HDP) Litvy se ve druhém čtvrtletí meziročně snížil o 22,4 procenta. Ekonomika tak podle tamního statistického úřadu vykazuje mnohem výraznější propad než v prvním čtvrtletí, kdy po zpřesnění dat meziročně klesla o 13,3 procenta. Litva je v Pobaltí jednou ze zemí, které tvrdě pociťují dopady současné finanční a hospodářské krize.

Výsledek za druhé čtvrtletí je mnohem horší, než předpokládali analytici v anketě agentury Reuters. Ti sice čekali, že propad ekonomiky se ještě prohloubí, v průměru ale předpovídali zrychlení tempa propadu HDP jen na 16,7 procenta. Litevská ekonomika tak vykazuje nejhorší výsledky z celé Evropské unie.

Další statistika za Litvu dnes ukázala, že maloobchodní obrat v červnu meziročně klesl o 25 procent.

Propad litevské ekonomiky podle analytiků ukazuje hloubku hospodářské krize, která tvrdě doléhá na celé Pobaltí. Sousední Lotyšsko si vyjednalo s Mezinárodním měnovým fondem (MMF) finanční pomoc, jeho ekonomika se ale také prudce propadá.

Litva, stejně jako Lotyšsko, musí omezit rozpočtové výdaje, aby deficit rozpočtu dál nenarůstal do nekontrolovatelných rozměrů. Litva zatím tvrdila, že se obejde bez pomoci MMF, Lotyšsko se v pondělí naopak dohodlo na nových podmínkách, které zemi umožní od MMF čerpat další pomoc.

Dohodě Lotyšska s MMF v pondělí bránil odmítavý postoj největší strany vládní koalice, ta ale později na podmínky dohody kývla. Pobaltské země na krizi doplácejí mnohem víc než například střední Evropa, a to hlavně kvůli vysokému zahraničnímu zadlužení v Pobaltí.

"Dohoda s MMF (v případě Lotyšska) by měla trh uklidnit. To ale nemusí trvat dlouho, pokud se bude recese dál zhoršovat a čísla z Litvy potvrdí, že to tak opravdu může být," poznamenal analytik finančního ústavu Danske Bank Lars Christensen.

Lotyšská ekonomika, která si dosud vedla nejhůře z celé EU, by měla podle analytiků ve druhém čtvrtletí vykázat propad o 17 procent. To by byl podobný výsledek jako v prvním čtvrtletí, kdy pokles HDP Lotyšska činil 18 procent.

Za celé první pololetí litevská ekonomika meziročně klesla o 18,1 procenta a v reálném vyjádření její výkonnost dosáhla 43,4 miliardy litů (asi 320,7 miliardy Kč). Největší propad zaznamenalo stavebnictví a výroba v průmyslu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK