Koruna vrátila dopolední zisky a v závěru je mírně slabší

28.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. července (ČTK) - Česká měna vrátila dopolední zisky a mírně oslabila vůči oběma hlavním světovým měnám. Kolem 17:00 byla proti pondělnímu závěru k euru slabší o tři haléře na 25,53 Kč/EUR a k dolaru o devět haléřů na 18,02 Kč/USD, vyplývá z informací serveru Patria Online.

Ke slabším hodnotám korunu tlačil podle ředitelky Next Finance Markéty Šichtařové prohlubující se pesimismus na světových finančních trzích. "Hlavní akciové trhy dnes zamířily dolů. Evropa a po otevření i Amerika se obchodují v červeném, což se odráží i na kurzech středoevropských měn," dodal analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

"Z dlouhodobého pohledu ale podle nás jasně převáží posilující trend. Do konce září očekáváme testování hladiny 25,00 Kč/EUR," dodala Šichtařová.

Podle Šichtařové si středoevropské měny "oddechly" po zprávě, že Lotyšsko se nakonec s Mezinárodním měnovým fondem dohodlo. Dohoda by měla zemi umožnit získat od měnového fondu další peníze v rámci dříve sjednaného úvěrového programu. Součástí dohody je mimo jiné snížení rozpočtových výdajů na příští rok.

Právě obavy o nový kapitál pro problémy zmítané Lotyšsko byly podle Šichtařové rizikem pro měny takzvaných rozvíjejících se zemí. Nyní, když je jisté, že MMF Lotyšsku pomůže, zmizel podle ní alespoň na chvíli tento oslabující tlak na středoevropské měny.

Dolar dnes nejprve oslabil až nad 1,4300 proti euru, slábnoucí akcie však podle Vlka podpořily zájem o americkou měnu, která se tak kolem 17:00 dostala na 1,417 USD/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK