Aktuálně: Vláda má tři varianty pro řešení dostavby D11

28.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. července (ČTK) - Pracovní skupina, kterou k dostavbě dálnice D11 ustanovil premiér Jan Fischer, navrhla tři způsoby, jak urovnat dlouholetý spor o pozemky pro stavbu spojnice na Hradec Králové s farmářkou Ludmilou Havránkovou. První variantou je směna pozemků, druhou směna jen deseti hektarů a finanční vyrovnání za ostatní pozemky a třetí možností je vyvlastnění. Píše to server Aktuálně.cz, kterému to potvrdil mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka.

K dostavbě dálnice do Hradce Králové chybí státu právě deset hektarů, které patří Havránkové. O tom, jaký způsob řešení bude nakonec zvolen, rozhodne porada ekonomických ministrů v polovině srpna.

U první varianty jde přitom o způsob vyrovnání, který posvětil už předchozí vládní kabinet. Počítá s tím, že by Havránková výměnou za svých deset hektarů ceněných na 106 milionů korun dostala 253 hektarů poloviční hodnoty. Farmářka na tyto podmínky přistoupila a dohoda měla být naplněna. Ministr zemědělství Jakub Šebesta po dohodě s ministrem dopravy Gustávem Slamečkou však usilují o zrušení této dohody.

Místo ní chtějí Havránkové nabídnout pouze deset hektarů náhradních pozemků a zbytek dorovnat finančně. Pokud by farmářka na podmínky nepřistoupila, pohrozil Šebesta vyvlastňováním, píše server.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK