Americké akcie kvůli statistice a hospodářským výsledkům klesly

28.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 28. července (ČTK) - Americké akcie dopoledne oslabily. K poklesu přispěly údaje o zhoršení spotřebitelské nálady v USA a nepříznivé výsledky hospodaření i výhledy firem Office Depot a U.S. Steel, které opět obnovily obavy o oživení ekonomiky. Pokles cen ropy pak stáhl dolů energetické společnosti, v čele s Exxon Mobil.

Kolem poledne místního času (18:00 SELČ) hlavní index Dow Jones oslabil o 77,84 bodu, tedy 0,9 procenta, na 9030,67 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 klesl o 10,26 bodu, neboli jedno procento, na 971,92 bodu.

Spotřebitelská důvěra ve Spojených státech se v červenci podruhé za sebou snížila kvůli obtížným podmínkám na trhu práce. Společnost Conference Board dnes oznámila, že její index důvěry klesl na 46,6 bodu z červnových 49,3 bodu. Analytici přitom čekali mírnější pokles na rovných 49 bodů.

Americký prodejce kancelářského vybavení Office Depot hospodařil ve druhém čtvrtletí se ztrátou, která byla vyšší, než čekali analytici. Za ztrátu podle firmy může ekonomická recese, která snížila poptávku od firemních zákazníků. Akcie dopoledne ztrácely až 15 procent. Ztrátu, a to již druhé čtvrtletí za sebou, vykázala také ocelárenská firma U.S. Steel, která současně varovala, že v červených číslech zřejmě skončí i ve třetím čtvrtletí, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK