E15: Česká pošta chystá změnu logistiky

29.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. července (ČTK) - Českou poštu čeká v příštích čtyřech letech zásadní změna dopravy zásilek po republice i jejich třídění. Podle dnešního vydání deníku E15 spolkne tato operace, která zasáhne logistiku pošty, značnou část osmimiliardového rozpočtu vyčleněného na investice. Firma si tak chce zajistit, aby obstála i v plně liberalizovaném prostředí po roce 2013, píše E15.

Vedení pošty se nyní chystá vybrat firmu, která bude projekt řídit. "Přímo oslovíme několik společností, které mají zkušenost se řízením takového projektu v zahraničí. Pro poštu je organizace logistiky klíčová, nemůžeme si dovolit žádnou chybu," řekl deníku E15 mluvčí pošty Ivo Mravinac.

Vítězná firma by za své služby měla inkasovat až 11 milionů korun.

V první fázi chce vedení pošty řešit nejproblematičtější místa celé sítě. Tím je například klíčová třídírna pošty v pražských Malešicích, kde by se měly během dvou let změnit technologie. Na rekonstrukci třídírny pak naváže nový způsob doručování po celé zemi. Balíky i dopisy budou chodit přímo adresátům, bez několikerého komplikovaného překládání. Tedy tak, jak v současnosti doručují menší soukromé firmy, píše E15.

Se změnou logistiky by měli poště radit renomovaní odborníci. Partnera pošta vybere ze seznamu několika kandidátů, výběrové řízení vypisovat nebude. "Pokud jde o vlastní realizaci projektu, vše se musí dělat postupně nejenom kvůli penězům. Provoz a logistika jsou klíčové součásti firmy, tady zmýlená neplatí. Dopady eventuálního omylu by byly pro poštu fatální. I to je důvod, proč chceme oslovit partnera na řízení celého projektu, nikoli jen poradce," cituje E15 Mravinace.

Pošta distribuci v současné době řeší z několika stovek budov, které jsou podle Mravinace často nevýhodně umístěné. "To znemožňuje reagovat na rostoucí trh s balíkovými zásilkami a způsobuje problémy s kvalitou služeb v důsledku kapacitních problémů," řekl dnešnímu E15 mluvčí České pošty.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK