E15: Kellnerova PPF koupila podíl v západosibiřské bance

29.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. července (ČTK) - Finanční skupina PPF českého podnikatele Petra Kellnera postupně získává podíly v ruských bankách. Podle deníku E15 před několika dny koupila od společnosti East Capital ruského podnikatele Alexandra Něsise desetiprocentní podíl v západosibiřské Chanty-Mansijské bance.

PPF již ovládá Home Credit Finance Bank, která je v Rusku dokonce jedničkou v oblasti spotřebitelských půjček, a Kellnerově skupině patří také zhruba třicetiprocentní podíl v bance Nomos.

"Určitě chceme využít příležitostí na ruském trhu během současné krize," řekl E15 ředitel pro komunikaci PPF Milan Tománek. Skupina se podle něho snaží upevnit právě své postavení lídra v oblasti "consumer finance".

Chanty-Mansijská banka je podle E15 rychle se rozvíjející regionální ústav. V pondělí zvýšila základní kapitál o polovinu na 10,5 miliardy rublů (asi šest miliard korun).

Podíl v Chanty-Mansijské bance otvírá PPF přístup na trh "ropného" Chantymansijského autonomního okruhu. Podle ruského tisku zůstane regionální vláda i po zvýšení kapitálu hlavním akcionářem banky, její podíl však klesne pod padesát procent. Chantymansijský okruh je považován za jednu z nadějných příležitostí na ruském trhu pro české exportéry a investory, píše dnešní E15.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK