Co týden dal?

09.08.2002 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Neměli jste v týdnu čas sledovat dění doma i v zahraničí? Připravili jsme pro Vás týdenní souhrn! Zajímavé události na domácí scéně, zahraniční novinky, co je nového na našem serveru, zhodnocení týdenní ankety na homepage, ...

Posledních 7 dní ve světě

Irácký prezident Sadám Husajn  ve čtvrtek vzkázal Spojeným státům, že ho neděsí výhrůžky  o svržení jeho vlády v zemi a že si případní útočníci "kopou  svůj vlastní hrob". Americký prezident George W.Bush již několikrát uvedl, že  Husajn ohrožuje mír a stabilitu ve světě a že chce změnu režimu v Iráku, který zařadil mezi země "osy zla".

Podvody v daňových rájích nabírají obrátky! Americké společnosti otevřeně zakládají své zahraniční pobočky s cílem vyhnout se zdanění ve Spojených státech. A to se netýká jen poslední doby, ale děje se tak již hodně dlouho. Není pak divu, že se stále častěji začínají objevovat podvody týkající se daňových úniků. Nejčastěji se jedná o úniky prostřednictvím poboček zřizovaných za tímto účelem v tzv. "daňových rájích". Nejoblíbenější jsou Kajmanské ostrovy, britské Panenské ostrovy a jiné karibské státy.
Američtí politici však nezahálejí a tyto podnikové skandály využívají ve svých kampaních.

Přišel, vybral 500 dolarů a neplatil. Přesně tolik si denně vybírali z bankomatů lidé, aniž by na účtě nějaké peníze měli. Jak je to možné? Jedná se totiž o dobu po loňském teroristickém útoku proti New Yorku. Podvodníci využili výpadku počítačové sítě v Municipal Credit Union a vybírali z bankomatů peníze, ačkoli podle policie museli vědět, že mají už své účty prázdné.

Nokia propustí 900 lidí v telekomunikační divizi! Finský výrobce mobilních  telefonů a telekomunikační techniky Nokia ve středu uvedl, že v divizi telekomunikačních sítí propustí do konce roku přibližně 900 zaměstnanců. Cílem tohoto opatření, jež se dotkne zhruba pěti procent  pracovníků divize, je zvýšení efektivity.

Posledních 7 dní u nás doma

Půjčit si peníze? Proč ne? Za posledních 60 nebyly nižší úroky v bankách než  jaké jsou nyní. Jen co centrální banka snížila základní úrokové sazby, do týdne ji následovaly i ostatní tuzemské banky.
A co to znamená pro Vás? Půjčky od banky jsou teď pro Vás výhodnější než jak tomu bylo před týdnem. Analytici předpokládají zvýšený zájem především o spotřebitelské úvěry. U vkladů je to však naopak. Ty se díky malým úrokům staly méně výhodnými.

Podle dnešních informací statistického úřadu dosáhla inflace na Slovensku v červenci nového  historického minima. Oproti červnovým 2,6 procenta spadla až na 2,0 procenta. V červenci ceny na Slovensku klesly o 0,3 procenta po červnovém poklesu o 0,4 procenta.

Podle Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) vzrostla míra registrované nezaměstnanosti koncem července na 9,2 procenta oproti 8,7 procentům na konci června.
Nejvyšší míra nezaměstnanosti byla v červenci v okresech Most se 21,4 procenta a Karviná se 19,0 procenta. Nejnižší  vykazovaly okresy Praha-západ se 2,4 procenta a Benešov  s 3,3 procenty.

Víte o tom, že Deutsche Bank kupuje Český Telecom? Vláda schválila ve čtvrtek prodej 51 procent akcií  dominantního českého operátora konsorciu Deutsche Bank a dánského TDC za 1,82 miliardy eur (čili v přepočtu za 56 miliard korun). Telecom, který provozuje čtyři miliony pevných linek a má 51procentní podíl v mobilním operátorovi Eurotel, je jednou z nejziskovějších telekomunikačních firem ve východní Evropě.

V roce 2003 je naplánováno, že Česká republika utratí ze státní pokladny 840,5 miliardy korun. Předpokládané příjmy však budou jen 683,2 miliardy. Všichni asi víme, že výsledné číslo bude záporné, čili deficit. Ten bude historicky nejvyšší ve výši 157,3 miliardy korun. Vládní návrh státního rozpočtu je sice předběžný, ale tak jako tak deficit bude nepěkný.

Půdní prostory jsou stále dražší! Podle realitních makléřů jsou půdní byty minimálně o deset procent dražší oproti ostatním bytům v novostavbách. Nabídka však neustále roste. Není se čemu divit. Když není kde stavět, tak se šáhne po střeše. Jsou zde však tři základní slabiny, které můžou půdu prodražit až do závratných výšek. První je podlaha, která musí celou půdní vestavbu unést. Druhým problémem je střecha. Ta se v lepším případě jen poopraví např. za 200 tisíc korun. Třetí slabina se týká půdních bytů, které jsou ve vyšším, než čtvrtém patře. Ty musí mít totiž výtah! A ten už je zhruba za milión :o)

Posledních 7 dní na našem serveru

Příští týden očekávejte změny vzhledu homepage www.finance.cz . Cílem bude zjednodušení přístupu k jednotlivým informacím a produktům na našich stránkách. Máte se na co těšit!

V sekci Pojištění najdete novou radu Tentokrát "Co dělat, když chcete životku aneb proč ji uzavřít?".

Na stránce www.finance.cz/reuters si můžete spustit unikátní zpravodajskou aplikaci. Nejen že budete mít zdarma agenturní zpravodajství Reuters, ale také Vás budeme pravidelně upozorňovat na analýzy, rozhovory a další zajímavosti dodávané renomovanou agenturou REUTERS.

Anketa posledních 7 dní

V anketě tohoto týdne jsme se Vás ptali, jestli jste spokojeni s nízkými úroky v bankách. Téměř tři čtvrtiny z Vás spokojeni nejsou a myslí si, že se v současné době vkládat peníze do banky nevyplatí. Jen necelá čtvrtina je spokojena, zejména s výhodnými půjčkami. Otázkou však zůstává, co s volnýmy financemi, když je nedáme do banky. Přemýšleli jste o tom je investovat?

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU