J&T zaregistrovala Energetický a průmyslový holding

12.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. srpna (ČTK) - Skupina J&T zaregistrovala více než půl roku připravovaný Energetický průmyslový holding. Do majetku holdingu, ve kterém má mít podíl také nejbohatší Čech Petr Kellner, by měly přejít podniky nakoupené J&T, jejichž hodnota je oceněna na nejméně 20 miliard korun. Informuje o tom Mladá fronta Dnes.

Holding má podle obchodního rejstříku základní kapitál přes osm miliard korun, jeho majitelem je kyperská společnost Khasomia Limited, jež ze sta procent patří J&T. "Holding je stále v procesu vzniku a jeho finální struktura bude ustavena v průběhu následujících několika týdnů," uvedl mluvčí J&T Martin Maňák.

V červenci o případném vzniku nového uskupení začal jednat Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, a to na žádost obou společností. Ve správním řízení úřad zkoumá spojení tří firem se sídlem na Kypru, patřící pod J&T a PPF, do společné firmy nazvané HoldCo. O posouzení fúze požádaly společnosti TIMEWORTH HOLDINGS LIMITED, která spadá pod PPF, a firmy MACKAREL ENTERPRISES LIMITED a MILEES LIMITED.

Energetický průmyslový holding se má stát jedním z největších hráčů v domácí energetice. Z předběžného seznamu firem, které mají pod holding spadat, podle MfD vyplývá, že vedle elektráren a tepláren půjde i o silného hráče v opravách energetických zdrojů a sítí, ale i v opravách na železnici. Pod holding mají spadat například firmy VČE - montáže, Profi -Elro, slovenský výrobce kotlů SES Tlmače, výrobce vodních turbín ČKD Blansko či firma Elektrizace železnic Praha. Do holdingu pravděpodobně přejdou i poslední akvizice, jako jsou Energetické opravny Prunéřov.

Nový kolos se podle MfD stane jedním z velkých dodavatelů polostátní společnosti ČEZ. Dvě pětiny v něm budou vlastnit shodně skupina J&T a finanční skupina PPF, zbylých 20 procent připadne partneru skupiny J&T Danielu Křetínskému.

Všechny podniky do holdingu bude vkládat pouze J&T. PPF měla za svůj podíl původně zaplatit zhruba osm miliard korun a umazat pohledávky za pět miliard korun. Zda a jak se bude PPF podílet na financování nových přírůstků, jako je Mibrag či International Power Opatovice, za něž J&T zaplatila celkem přes 25 miliard korun, podle MfD není jasné. "V tuto chvíli je předčasné specifikovat, na čem a jak se bude skupina PPF podílet," řekl deníku mluvčí PPF Alexej Bechtin.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK