Prodej moderních disků Blu-ray v tuzemsku roste

12.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. srpna (ČTK) - Zájem o moderní filmové disky Blu-ray v tuzemsku roste, byť zatím nedosahují takové popularity jako v západních zemích. V prodejnách a do videopůjčoven v Česku a na Slovensku se má letos prodat celkem přes 90.000 kusů filmových disků, zhruba třikrát víc než loni. Píšou to Lidové noviny s odvoláním na odhady Blu-ray Forum.cz, sdružující filmové distributory, producenty nosičů i výrobce přehrávačů.

Nasvědčují tomu dílčí pololetní výsledky, jež sdružení zveřejnilo. Letos od ledna do června si lidé v Česku a na Slovensku koupili 25.538 disků Blu-ray s filmy v české jazykové verzi. Loni v témže období to bylo 8538 kusů.

Zájem ale údajně roste i ze strany videopůjčoven. "Od ledna do června nakoupily stejné množství Blu-ray disků jako za celý rok 2008," uvedl Pavel Borowiec z Blu-ray Forum.cz.

Formát Blu-ray je nástupcem klasického DVD, díky několikanásobné kapacitě se na něj vejdou filmy ve vysokém rozlišení obrazu (HD). K tomu je ale nutné vlastnit i přehrávač a televizor schopný HD zobrazit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK