Americké akcie v úterý klesly

12.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 12. srpna (ČTK) - Americké akcie v úterý oslabily. Náladu investorů ovlivnily obavy o oživení ekonomiky způsobené nejnovějšími statistickými údaji. Klesaly převážně bankovní společnosti vlivem nepříznivého výhledu sektoru od analytika společnosti Rochdale Securities. Na devizovém trhu vůči všem hlavním měnám posiloval japonský jen.

Index Dow Jones v závěru obchodování klesl o 96,28 bodu, tedy 1,03 procenta, na 9241,67 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 ubral 12,77 bodu, neboli 1,27 procenta, na 994,33 bodu. Index technologického trhu Nasdaq ztratil 22,51 bodu a skončil slabší o 1,13 procenta na 1969,73 bodu.

Finanční společnosti minulý měsíc posílily o 25 procent. V úterý však zamířily dolů, protože analytik Richard Bove z Rochdale Securities nepříznivě ohodnotil výhled sektoru a uvedl, že očekává v nejbližším období pokles cen bankovních firem. Index S&P finančního sektoru oslabil o 3,5 procenta a bankovní index KBW klesl o 4,4 procenta.

Investory také znepokojila zpráva o poklesu zásob velkoobchodních firem za červen, který byl ve srovnání s očekáváním téměř dvojnásobný. Firmy snížily zásoby již desátý měsíc za sebou, což naznačuje, že společnosti jsou stále skeptické a nevěří v brzké oživení poptávky.

Úterní zájem o jen byl způsoben poklesem amerických akcií a nepříznivými statistickými údaji z Číny, které vyvolaly mezi investory nechuť k rizikovým obchodům a vrátily je k investicím do bezpečnějších měn s nízkou výnosností. Americký dolar se vůči koši šesti hlavních měn pohyboval v úzkém rozpětí mezi ztrátou a ziskem, protože investoři jsou nervózní před dnešní zprávou ze zasedání měnového výboru americké centrální banky (Fed).

V závěru obchodování dolar vůči jenu oslabil o 1,2 procenta na 95,95 JPY. Vůči euru jen posílil o 1,1 procenta na 135,76 JPY. Euro k dolaru zpevnilo o 0,1 procenta na 1,4152 USD, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK