Jablonex Group prodává výrobní areály v Jablonci a Železném Brodě

12.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Jablonec nad Nisou 12. srpna (ČTK) - Areály sklářské a bižuterní společnosti Jablonex Group v Jablonci a nedalekém Železném Brodě jsou na prodej. Nabídku prodeje tří komplexů dohromady za více než 414 milionů korun zveřejnila pražská realitní kancelář RAK. Jedno z největších sklářských uskupení v zemi se tak po čtyřech letech rozpadá.

Už delší dobu jedná Jablonex o prodeji areálů bývalé Ornely v Desné a Zásadě, o něž projevila zájem Preciosa. Na prodej je také výrobce mincí a medailí Česká mincovna. Vyjádření firmy k prodeji výrobních závodů ČTK zjišťuje.

Jablonex Group patřil k největším výrobcům bižuterie na světě. Skupina se zaměřovala na výrobu sklářské suroviny, bižuterních polotovarů, zejména perlí, a hotové bižuterie. Její součástí je i jediná česká mincovna. Uskupení vzniklo na podzim 2005 spojením Ornely, Jablonexu, Bižuterie České Mincovny, Železnobrodského skla a Bohemian Jewelery. Po čtyřech letech tak uskupení končí.

Před rokem se akcionáři rozhodli nabídnout firmu k prodeji, protože se rozcházeli v názoru, jak ji vést v boji se silnou korunou a asijskou konkurencí.

Společnost s dvoumiliardovým obratem a základním kapitálem 42,4 milionu ovládá a.s. MPCF Consulting (dříve Bijouterie Trading Company). Vlastní ji dvě desítky fyzických osob, většinou manažerů zaniklých sklářských podniků. K prodeji loni nabídli 98 procent akcií, zájem o ně mělo 20 investorů. Prodej ale zkomplikovala hospodářská krize, a tak se na jaře vlastníci rozhodli prodat podnik po částech.

Přednost měli dostali zájemci, kteří působí v oboru a mají předpoklady výrobu zachovat a dál rozvíjet. To ale nakonec platí jen pro bývalou Ornelu a pro Českou mincovnu, které se prodávají i se zaměstnanci. V ostatních podnicích firma postupně ukončuje výrobu a pracovníky propouští.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK