Koruna dopoledne mírně oslabila k euru i dolaru

12.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. srpna (ČTK) - Koruna dopoledne mírně oslabila vůči euru i dolaru. Krátce po 10:00 se k euru ve srovnání s úterním závěrem obchodovala o tři haléře slabší na 25,83 Kč/EUR. Vůči dolaru koruna ztratila šest haléřů na 18,30 Kč/USD, vyplývá ze serveru Patria Online.

"Středoevropské měny jsou dál pod tlakem, koruna však ztrácí jen mírně," uvedl analytik společnosti Patria Finance Tomáš Vlk. Akciové trhy podle něj pokračují v korekci předchozích zisků. "Přes USA a Asii se pokles přenesl opět do Evropy a tento vývoj doléhá i na středoevropské měny. Koruna stejně jako v úterý vykazuje větší odolnost," doplnil Vlk s tím, že polský zlotý a maďarský forint registrují výraznější oslabení.

Dolar podle Vlka po rychlých ziscích z pátku v průběhu tohoto týdne dál přidává, i když výrazně pomaleji. "V eurozóně dnes vyjde průmyslová výroba, která by po německých číslech měla být spíše horší. Odpoledne je pak na programu americká obchodní bilance. I když tato čísla mohou mít na trh mírný vliv, hlavní slovo dnes bude mít americká centrální banka Fed," míní Vlk.

Výsledek dvoudenního jednání Fedu bude prezentován až večer. "Očekává se hodnocení posledních makroekonomických dat, která potvrzují překonání nejhorší fáze recese. Zároveň Fed může upozornit na očekávané pomalé oživení ekonomiky, které nedá prostor pro agresivní odstraňování měnového stimulu," dodal Vlk.

Na druhou stranu však podle Vlka americká centrální banka zřejmě ujistí, že v případě oživení nepřipustí výrazný nárůst inflace. "Klíčové informace by se měly týkat právě způsobu a načasování změn v současné politice. Náznak, že se změna přiblížila, by měl přinést zisky dolaru," doplnil Vlk.

Krátce po 10:00 se americký dolar vůči euru obchodoval na 1,4125 USD/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK