Japonské akcie sestoupily z desetiměsíčních maxim

12.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 12. srpna (ČTK) - Japonské akcie dnes sestoupily z desetiměsíčních maxim poté, co nepříznivé údaje o ekonomice Spojených států zasáhly naděje na hospodářské oživení. Hlavní index tokijské burzy Nikkei se snížil o 1,4 procenta na 10.435 bodů.

Tokijskou burzu postihl rovněž výrazný pokles čínských akcií. Investoři nyní čekají na dnešní rozhodnutí americké centrální banky (Fed) o nastavení měnové politiky a její vyjádření ke stavu ekonomiky.

"Rozhodnutí Fedu je skutečně důležité, protože to, zda bude či nebude pokračovat v uvolňování politiky, výrazně ovlivní finanční toky, což bude mít dopad na akciové trhy," řekl analytik Keniči Hirano z makléřské společnosti Tachibana Securities.

Japonští exportéři dnes byli zasaženi silnější domácí měnou. Výrobce spotřební elektroniky Sony se propadl o dvě procenta a automobilka Honda Motor o 2,6 procenta.

Na devizovém trhu dolar vůči japonskému jenu v závěru tokijského obchodování oslabil o 0,5 procenta na 95,55 JPY. Euro vůči jenu kleslo rovněž o půl procenta na 135,19 JPY, zatímco vůči dolaru zůstal jeho kurz bez větších změn na 1,4151 USD, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK