Koruna dnes stagnovala na hranici 25,80 Kč/EUR

12.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. srpna (ČTK) - Česká měna dnes postrádala impuls k výraznějšímu pohybu a obchodovala se v úzkém dvanáctihaléřovém pásmu kolem 25,80 Kč za euro, kde končila v úterý. Závěr ji zastihl těsně nad touto hranicí na úrovni 25,82 Kč/EUR. K dolaru si koruna proti úternímu závěru naopak mírně polepšila na 18,19 Kč/USD. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

Vývoj středoevropských měn prakticky kopíroval dění na hlavních akciových trzích. "Zatímco na zlotém a forintu jsme viděli výraznější změny, koruna zůstala opět stabilnější a před závěrem se obchoduje na 25,82 proti euru, jen mírně slabší než včera. Z regionu dnes nepřišly informace, které by narušily současnou vazbu zdejších měn na akcie," komentoval dnešní obchodování analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Směr během dne změnil i dolar a oslabil vůči euru na 1,4200. Podle Vlka může na eurodolarovém trhu stále částečně fungovat vliv sílících akcií, ale hlavní jsou zřejmě úpravy pozic před výsledkem jednání americké centrální banky (Fed).

"Sazby se s velkou pravděpodobností měnit nebudou. Trh si bude všímat především hodnocení ekonomického vývoje a případných náznaků budoucích změn v politice Fedu," upozornil Vlk a připomněl, že výsledek dvoudenního jednání FEDu bude prezentován až večer.

Data o průmyslové výrobě v eurozóně podle něj nepřekvapila - podobně jako v Německu byla horší než odhady. Americký zahraniční obchod dopadl lépe, když deficit byl lepší než původní očekávání ekonomů. "Větší reakci na tato čísla ale eurodolar nepředvedl," dodal Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK