Pražská burza po ranním oslabení posílila o 0,12 procenta

12.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. srpna (ČTK) - Ačkoli pražská burza dnes otevřela výrazným poklesem, ztráty měly jen krátké trvání a index PX nakonec uzavřel proti úterku o 0,12 procenta silnější na 1114,9 bodu. Vyplývá to z údajů burzy. Dařilo se především developerům a těžební NWR.

Dalšího nárůstu se dočkali akcionáři Orka. Jen za poslední dvě seance titul zpevnil o více než 30 procent, dnes o téměř 19 procent na 262 Kč. "Vedle toho jsme mohli pozorovat i velmi vysoký objem obchodů, když se na burzách v Praze, Paříži a Varšavě zobchodovalo do 16:00 téměř 5,5 procenta všech akcií společnosti," upozornil Josef Němý z Komerční banky.

Také druhý developer na pražské burze ECM si polepšil a jeho akcie vzrostly o bezmála tři procenta na 365 Kč.

Developerským společnostem se daří už druhý týden v řadě; u investorů už totiž převládá přesvědčení, že recese se blíží ke konci. "Navíc přibývá zpráv o tom, že ceny bytů se začínají zvedat. To jsou pro developery výtečné zprávy. S oživením ekonomiky z nich přestanou být obávané riskantní investice - o co rychleji cena jejich akcií padala minulý rok, o to hbitěji teď bude šplhat vzhůru," uvedla Markéta Šichtařová z Next Finance.

Úspěšná byla dnes i těžební NWR, která posílila o více než čtyři procenta na 128 Kč. Na opačném konci se ocitly akcie Philip Morris ČR, které oslabily o tři procenta, podle Němého nejspíš kvůli vybírání zisků.

Nejlikvidnějším titulem byly opět akcie elektrárenské ČEZ. Podle Josefa Kohouta z Patria Finance se jich zobchodovalo 860.000 s průměrnou cenou 979,50 Kč a prozatím se vyčkává na čtvrteční hospodářské výsledky.

Trhy podle analytiků také napjatě čekají na komentář americké centrální banky ohledně budoucnosti a měnové politiky. "Ten dokáže pořádně zahýbat nejen s dolarem, ale často i s akciovými trhy," poznamenala Šichtařová.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK