Japonské akcie pokračují v růstu

13.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 13. srpna (ČTK) - Japonské akcie ve čtvrtek pokračovaly v růstu a těžily především ze středečního komentáře americké centrální banky (Fed) k vývoji ekonomiky. Ta se podle ní zlepšuje a nejhorší fázi recese má za sebou. V Tokiu byl proto značný zájem o akcie firem, které velkou část produkce vyvážejí do Spojených států. Na devizových trzích mírně klesal dolar.

Index Nikkei 225 si připsal 82,19 bodu a den uzavřel růstem v rozsahu 0,79 procenta na 10.517,19 bodu. Vrací se tak k nejvyšší závěrečné hodnotě za posledních deset měsíců, na které se ocitl v úterý. Širší index Topix dnes vzrostl o 0,9 procenta na 968,41 bodu.

Trh do určité míry těžil ze středečního komentáře americké centrální banky (Fed) ke stavu americké ekonomiky. Fed sdělil, že po 20 měsících od začátku recese se ekonomika začíná stabilizovat, nicméně úrokové sazby je nutné delší dobu nechat velmi nízko. Základní úrok je nyní v USA v pásmu nula až čtvrt procenta.

Zájem byl například o akcie společnosti Advantest a dalších velkých výrobců. Zpevnil i kurz akcií společnosti Kawasaki Heavy, kde byla hlavním impulzem k růstu zpráva, že Vietnam při výstavbě tratí pro vysokorychlostní vlaky využije systému vzduchového polštáře, který využívají japonské dráhy.

Na devizových trzích se mírně snižoval kurz amerického dolaru, a to právě v reakci na komentář Fedu. Stabilizace ekonomiky je pro trh sice dobrou zprávou, dolaru ale škodí to, že Fed chce delší dobu nechat úroky blízko nule. Větší zájem je tedy o měny s vyšším výnosem. To je například australský dolar a měny některých dalších zemí, kde se těží nerostné zdroje.

Euro k dolaru zpevnilo o 0,3 procenta na 1,4227 USD, australský dolar k americkému si připsal rovněž 0,3 procenta a vystoupil na 0,8364 USD, i když ve středu klesl až na 0,8180 USD. Kurz kivi, jak se na trzích přezdívá novozélandskému dolaru, vzrostl o 0,3 procenta na 0,6736 USD.

Vůči japonskému jenu byl dolar bez větších změn na 96,08 JPY, zůstává ale pod osmitýdenním maximem 97,79 JPY, na němž byl před týdnem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK