Slovenská ekonomika zmírnila pokles na 5,3 pct

13.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 13. srpna (ČTK) - Meziroční pokles slovenské ekonomiky ve druhém čtvrtletí podle prvního rychlého odhadu zpomalil. Hrubý domácí produkt se snížil o 5,3 procenta v porovnání s poklesem o 5,6 procenta v prvním čtvrtletí, uvedl slovenský statistický úřad. Analytici očekávali propad o přibližně šest procent.

Výkon ekonomiky ve druhém čtvrtletí podle ekonomů nadále negativně ovlivňovala světová hospodářská krize, která snížila objednávky podniků a zvýšila nezaměstnanost. Krize poznamenala i další země Evropské unie, do kterých Slovensko vyváží rozhodující část vlastní výroby. Její důsledky se promítly do vývoje slovenského hospodářství již koncem loňského roku.

Údaje statistiků zatím neobsahují strukturu HDP. Podrobnější a zpřesněná čísla za druhé čtvrtletí úřad zveřejní začátkem září.

V běžných cenách HDP ve druhém čtvrtletí činil 15,64 miliardy eur (402,8 miliardy Kč), což meziročně představuje pokles o 6,5 procenta.

Propad HDP se projevil i ve snížení počtu pracovních míst. Počet zaměstnaných se ve druhém čtvrtletí meziročně snížil o 1,3 procenta na 2,2 milionu lidí. Sezonně upravená zaměstnanost byla o 0,9 procenta nižší než před rokem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK