Tržby v maloobchodě v červnu zmírnily pokles na 4,9 pct

13.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. srpna (ČTK) - Celkové maloobchodní tržby v červnu bez sezonního očištění meziročně klesly o 4,9 procenta. Tempo poklesu se tak proti květnu snížilo, tržby v maloobchodě ale klesly již podeváté za sebou. Uvedl to Český statistický úřad.

Tržby včetně maloobchodního prodeje pohonných hmot, avšak bez prodeje aut a jejich oprav, byly nižší o 1,7 procenta. Tržby za prodej a opravy motorových vozidel se meziročně bez očištění snížily o 11,6 procenta.

"Český maloobchod pokračuje v očekávaném poklesu, a následuje tak výsledky celé ekonomiky. Některé nepotravinářské sektory zaznamenávají vyšší propad. Stejně jako v dalších oborech krize obnažuje slabá místa podnikatelského modelu," komentoval čísla Jan Bizík ze společnosti PricewaterhouseCoopers ČR. Meziroční pokles maloobchodu za letošní první pololetí podle něj činil 4,3 procenta.

V červnu se po očištění o sezónní vlivy, kalendářní a pracovní dny tržby v maloobchodě včetně motoristického segmentu v červnu snížily meziročně o 5,8 procenta a meziměsíčně o 1,1 procenta. Největší podíl na meziročním poklesu měl opět prodej motorových vozidel včetně náhradních dílů a nepotravinářského zboží.

V prodeji a opravách motorových vozidel sezónně očištěné tržby klesly meziročně o 14 procent a meziměsíčně o 1,4 procenta. Neočištěné tržby se snížily meziročně o 11,6 procenta, za prodej motorových vozidel o 11,9 a za opravy o 9,4 procenta.

V maloobchodě včetně prodeje pohonných hmot se sezónně očištěné tržby snížily meziměsíčně reálně o 0,9 procenta a meziročně o 2,2 procenta. Sezónně neočištěné tržby klesly meziročně o 1,7 procenta; za pohonné hmoty klesly o 4,5 procenta a nepotravinářské zboží o 2,8 procenta. Za potraviny naopak vzrostly o 1,2 procenta.

"Deštivé počasí částečně ovlivnilo pokles tržeb ve stáncích a na trzích, který byl relativně nejhlubší ze sledovaných typů prodejen," uvedl ČSÚ s tím, že tržby prodejen tohoto typu se snížily o 9,2 procenta. Vzhledem k nízké absolutní hodnotě těchto tržeb měl ale pokles pouze minimální dopad na celkové výsledky.

Výrazně se snížil i prodej potravin a výrobků pro domácnost ve specializovaných prodejnách. ČSÚ uvádí pokles o 8,4, resp. o 8,3 procenta. Specializované prodejny ale měly na celkovém poklesu podíl jen 1,6 procentního bodu. "Již zmiňovaný celkový růst tržeb za potraviny připadl zcela na nespecializované prodejny, kde mají největší vliv velké obchodní řetězce, kdy podnikům se 100 a více zaměstnanci v této skupině se tržby zvýšily o 3,3 procenta. Dařilo se i prodejnám s farmaceutickým, zdravotnickým a drogistickým zbožím (růst o 4,3 procenta) a maloobchodu s počítačovým a komunikačním zařízením (růst o 2,9 procenta)," uvedl ČSÚ.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK