Koruna posílila, pomáhá jí růst akcií

13.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. srpna (ČTK) - Koruna zahájila dnešní obchodování růstem, k euru posílila proti středečnímu závěru o šest haléřů na 25,76 Kč/EUR. Zhruba o deset haléřů je koruna silnější i k dolaru a obchoduje se v kurzu 18,08 Kč/USD, vyplývá z informací serveru Patria Online.

Koruně pomáhá růst akcií, brzdou výraznějšího posílení jsou ale čísla z regionu. "Pozitivní vliv do střední Evropy přichází ze světa, kde se Fed přičinil na zvýšení optimismu. Lepší hodnocení ekonomiky dodalo sílu akciovým trhům, které začaly růst. V kladných číslech je dopoledne i Evropa. Na tento vývoj reaguje také koruna a zlotý, forint zůstává zpět, zaskočen horším vývojem HDP ve druhém čtvrtletí. Také z české ekonomiky dnes přišla horší data, když maloobchodní tržby klesly více, než se čekalo. To korunu zbrzdilo, její kurz je ale přesto silnější než včera," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Dolar na výsledek jednání americké centrální banky zareagoval vyššími výkyvy, jasný směr ale nezískal. "Hodnocení ekonomického vývoje se sice zlepšilo, Fed ale nenaznačil rychlejší odstraňování měnové stimulace. Dnes ráno se pak na kurzu podepsal lepší výsledek HDP Německa, který pomohl euru na současnou hladinu 1,4250," podotkl Vlk.

Z dalších zpráv během dne bude důležitý HDP eurozóny, ale ještě více se bude sledovat americký maloobchod. Odhady tohoto čísla se v posledních dnech zvyšovaly. Nyní trh čeká růst maloobchodních tržeb v USA o 0,8 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK