Letadlům SkyEurope hrozí, že je Vídeň neodbaví

13.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vídeň 13. srpna (ČTK) - Vídeňské letiště přestane v pátek o půlnoci odbavovat odlety slovenské nízkonákladové letecké společnosti SkyEurope, pokud mu aerolinky do pátečních 15:00 nevyrovnají dluhy. Letiště to dnes uvedlo na svých internetových stránkách. O jak vysoké pohledávky se jedná, ale neupřesnilo. Mluvčí SkyEurope Tomáš Kika ale ČTK řekl, že problém je již vyřešen, blíž se ale odmítl vyjádřit.

"Pokud by se do tohoto termínu (pátek 15:00) vyrovnání neuskutečnilo, s ohledem na cestující bude poskytování služeb pokračovat pro plánované odlety do pátku 24:00," uvedl mluvčí letiště Peter Kleemann.

V případě nezaplacení pohledávek přestane vídeňské letiště po páteční půlnoci letadla SkyEurope odbavovat a nebude společnosti poskytovat ani žádné jiné služby. Toto opatření se týká ale jen odletů z Vídně. Přilétající stroje slovenského přepravce bude letiště dál přijímat. Požádalo také cestující, aby se v případě stížností a nejasností obraceli přímo na společnost SkyEurope.

Mluvčí SkyEurope Kika potvrdil, že letecká společnost s vídeňským letištěm vedla jednání, jejich obsah ale odmítl komentovat. "Jednání byla ukončena a my považujeme tenhle problém za vyřešený," řekl ČTK. Dodal, že lety firma provozuje v souladu s letovým řádem.

Nízkonákladová firma je od svého vzniku ve ztrátě. Její problémy se letos prohloubily. Koncem června se souhlasem soudu vstoupila do režimu ochrany před věřiteli. Jediné, co nyní musí platit, jsou závazky vzniklé po tomto termínu, uvedl dnes slovenský server sme.sk. Podle Kiky firma své povinnosti plní podle zákona.

Vídeňské letiště lety SkyEurope dočasně neodbavovalo už v úterý, spoje nabraly několikahodinová zpoždění. Poskytování služeb se obnovilo po vyjednáváních. I ve středu se ale pasažéři podle rakouské agentury APA museli obrnit trpělivostí. Například let v 11:15 byl přeložen na 19:00. Několikahodinový odklad postihl i další spoje. Podle rakouského mluvčího SkyEurope Ronalda Schranze to ale byly jen "dozvuky" úterních událostí. Druhou příčinou časových posunů pak prý je zvýšený prázdninový provoz.

V minulých týdnech měla letadla společnosti problémy s odletem několikrát. Například pařížské letiště Orly zadrželo stroj SkyEurope kvůli údajným dluhům za manipulační poplatky. Cestující v Praze zas museli dlouhé hodiny čekat na to, až aerolinky přistaví jiné letadlo. Jedno jim totiž kvůli poruše chybělo.

Před nedávnem se objevily zprávy o tom, že zadlužený přepravce našel nového investora, který by ho mohl zachránit. Rakouská investorská skupina FOCUS Equity je ochotna přinést do firmy až 16,5 milionu eur (zhruba 422 milionů Kč). Podmínkou je ale úspěšné dokončení restrukturalizace. Dohoda už byla podle mluvčích SkyEurope podepsána.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK