Pražská burza výrazně posílila, vzhůru ji táhly akcie NWR a bank

13.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. srpna (ČTK) - Pražská burza dnes výrazně posílila tažena především akciemi těžební firmy NWR a bankovního sektoru. V červených číslech zakončily dnešní obchodování pouze cenné papíry developerské společnosti Orco. Hlavní index PX vzrostl o 4,66 procenta na 1166,9 bodu, vyplývá z údajů burzy.

Podle Josefa Němého z investičního bankovnictví Komerční banky dnešní obchodování na pražské burze bylo podobné tomu úternímu, ale v obráceném gardu. Nejlépe si vedly akcie NWR, které vzrostly o téměř 15 procent na 147 korun. Dařilo se také bankovnímu sektoru, když rakouská banka Erste posílila o 7,32 procenta na 716,90 Kč a Komerční banka si připsala 7,64 procenta na 3649 korun.

Zájmu ze strany investorů se těšily cenné papíry energetické společnosti ČEZ, které po dopoledních ztrátách přidaly 0,82 procenta na 988 korun. ČEZ dnes oznámil, že v pololetí meziročně zvýšil konsolidovaný čistý zisk o téměř 11 procent na 32 miliard korun.

"Výsledky ČEZ za druhé čtvrtletí nebyly příliš přesvědčivé a nesplnily naše odhady ani konsensus trhu. Tržby kvůli poklesu domácí poptávky po elektřině vzrostly pouze o 1,2 procenta a čistý zisk dokonce meziročně o čtyři procenta poklesl," dodal Němý. Zároveň podle něj ponechala společnost v platnosti své očekávání pro celý rok 2009, což je také mírným zklamáním, neboť to znamená, že za druhé pololetí bude čistý zisk ve srovnání se stejným obdobím minulého roku pouze stagnovat, nebo dokonce mírně klesne.

Jako jediné dnes ztratily akcie developera Orco, které klesly o 1,11 procenta na 259,10 Kč. Naopak druhá developerská společnost ECM si dnes připsala růst o více než sedm procent na 391 korun.

V systému pro nejlepší akcie SPAD byly dnes uzavřeny obchody za více než 3,8 miliardy korun.

Růst západoevropských akcií podle Němého je oproti těm českým o poznání skromnější. "Také zde ovšem posiluje většina titulů a nejvíce se daří bankám," uvedl Němý.

Z okolních středoevropských trhů si dnes nejlépe vedl vídeňský index ATX s růstem o 2,72 procenta. Varšavský WIG20 si připsal 2,40 procenta a budapešťský BUX si polepšil o 2,48 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK