MMF navýší rezervy o 250 miliard USD, schválily to členské země

13.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 13. srpna (ČTK) - Členské státy Mezinárodního měnového fondu schválily navýšení jeho rezerv o 250 miliard dolarů. Jednorázová emise SDR tak zvýší rezervy rozvíjejících se a chudých ekonomik o 100 miliard dolarů. Fond to uvedl v dnešní zprávě.

SDR představují takzvaná zvláštní práva čerpání (Special Drawing Rights). SDR je zúčtovací jednotka fondu a MMF práva rozdělí mezi svých 186 členských zemí, kterým tak posílí rezervy. Mezi členy fondu je i Česká republika. SDR se opírají o koš mezinárodních měn včetně dolaru a libry a jsou směnitelné za tvrdou měnu.

Distribuce nových práv se uskuteční 28. srpna. Bude odpovídat 74 procentům dosavadní kvóty členských států. Fond dodal, že k 9. září vydá další, mimořádnou emisi SDR pro země, které do něj vstoupily po roce 1981 a žádná SDR zatím neobdržely. Hodnota SDR se odvíjí od kurzů hlavních světových měn.

Fond distribuoval SDR dvakrát. Poprvé to bylo počátkem 70. let a podruhé šlo o vlnu v letech 1979 až 1981. Letos význam SDR vzrostl, když Čína navrhla, že by se SDR mohly používat jako alternativa amerického dolaru v devizových rezervách, napsala agentura Reuters.

Největší část SDR dostanou vyspělé země, protože se na financování fondu podílejí nejvíce a mají tudíž největší kvóty. Poprvé v historii měnového fondu se ale stane, že vyspělé země budou moci věnovat nebo půjčit svá SDR jiným zemím, které mohou tyto zdroje potřebovat naléhavěji.

Plán zvýšení rezerv MMF byl schválen na dubnové schůzce zástupců dvaceti největších hospodářských mocností G20 v Londýně. Tímto způsobem chce měnový fond pomoci v době finanční a hospodářské krize překonat problémy zemím, které na krizi doplácejí nejvíce. Řada zemí totiž využívá zahraničních rezerv k boji s krizí, což se odráží v dramatickém poklesu likvidity.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK