Japonské akcie dál zpevňují

14.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 14. srpna (ČTK) - Japonské akcie dnes pokračovaly v růstu, části zisků se ale vzdaly kvůli poklesu cen akcií v Šanghaji. Investoři tak začali vybírat zisky navzdory známkám, že stav globální ekonomiky se začíná zlepšovat. Na devizových trzích klesal dolar vůči japonskému jenu, který naopak výrazně zpevnil kvůli poklesu čínských akcií.

Index Nikkei 225 si připsal 80,14 bodu a den uzavřel růstem v rozsahu 0,76 procenta na hodnotě 10.597,33 bodu. Dostal se tak nejvýše od začátku loňského října. V průběhu dne se ale index přechodně vyšplhal nad 10.630 bodů. Širší index Topix vzrostl o půl procenta na 973,57 bodu.

Čínský akciový trh v jednu chvíli ztrácel asi tři procenta, později ale ztráty zmírnil. Hlavní příčinou byl vstup nových emisí na trh, což způsobuje, že investoři z portfolia nejprve odprodají část akcií a za získané peníze si koupí akcie nové. Obavy z dalšího přílivu nových emisí na čínském trhu nepříznivě ovlivnily také hlavní akciový index v Hongkongu.

"Není pochyb o tom, že světová ekonomika se zlepšuje, akciové trhy ale do této chvíle zpevnily víc, než by šlo zdůvodnit a jsou náchylné k výběru zisků," poznamenal hlavní analytik společnosti Ichiyoshi Investment Management Micušige Akino.

Zájem byl například o akcie společnosti Trend Micro, která se zabývá výrobou antivirového softwaru. Akciím k růstu pomohlo zlepšení nákupního doporučení od analytiků makléřského domu Nomura Securities, kteří klientům radí akcie nakupovat. Až dosud je doporučovali pouze držet. Z podobných důvodů se vzhůru vydaly rovněž akcie společnosti Hitachi Construction Machinery.

Na devizových trzích klesal kurz dolaru vůči jenu, japonská měna ale zpevňovala i k dalším světovým měnám. Podle analytiků je za tímto vývojem částečně pokles cen akcií v Šanghaji. Čínský akciový trh si letos vede mimořádně dobře a část investorů se nyní zřejmě rozhodla vybrat zisky. Podle analytiků je znát částečný odklon od rizika, čímž se vysvětluje růst kurz japonské měny.

Dolar vůči jenu oslabil o 0,3 procenta na 95,25 JPY a už se poměrně výrazně vzdálil osmitýdennímu maximu 97,79 JPY, na němž byl před týdnem. Euro k dolaru oslabilo o 0,2 procenta na 1,4261 USD, vůči jenu kleslo o 0,3 procenta na 135,83 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK