Inflace na Slovensku zvolnila na rekordní minimum 0,6 procenta

14.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 14. srpna (ČTK) - Meziroční tempo růstu cen zboží a služeb na Slovensku v červenci podle metodiky Evropské unie zpomalilo na rekordní minimum 0,6 procenta z červnových 0,7 procenta. Inflace měřená harmonizovaným indexem spotřebitelských cen zvolnila již desátý měsíc za sebou. Informoval o tom dnes slovenský statistický úřad. Proti předchozímu měsíci se ceny snížily o 0,1 procenta, v červnu se nezměnily.

Harmonizované indexy spotřebitelských cen se sestavují kvůli porovnání inflace zemí unie, slouží také na posouzení plnění inflačního kritéria kvůli vstupu do eurozóny. Slovensko je členem eurozóny od ledna letošního roku.

V červenci se meziročně nejvíce zvýšily ceny ve zdravotnictví, a to o 8,9 procenta. Naopak nejvýrazněji klesly ceny v dopravě, o 6,3 procenta. V samotném sedmém měsíci nejvíce stouply ceny v kategorii pošty a telekomunikace, a to o 2,2 procenta. Potraviny a nealkoholické nápoje zlevnily o 1,5 procenta.

Meziroční míra inflace měřená národní metodikou, kterou statistici zveřejnili na počátku tohoto týdne, naopak v červenci zrychlila na 2,5 procenta z červnových 2,4 procenta. Rozdíl v hodnotách inflace v národní a harmonizované metodice způsobuje odlišné složení spotřebních košů.

Inflace měřená metodikou EU nezahrnuje položku imputované nájemné, jejíž součástí jsou i platby majitelů nemovitostí do fondu oprav. Právě tato položka podle analytiků v posledních měsících nejvýrazněji přispěla ke zrychlení inflace podle národní metodiky. Údaje o inflaci podle EU slovenští statistici zveřejňují od roku 2001.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK