Koruna dopoledne stagnovala k euru i dolaru

14.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. srpna (ČTK) - Koruna dopoledne stagnovala k euru i dolaru. Krátce po 10:30 se obchodovala vůči euru i dolaru ve srovnání se čtvrtečním závěrem beze změn na 25,78 Kč/EUR a 18,05 Kč/USD. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

Česká měna se dnes podle analytika společnosti Patria Finance Tomáše Vlka začala obchodovat na úrovni 25,80 korun za euro. Vývoj českého hrubého domácího produktu (HDP) za druhé čtvrtletí, který ráno vyšel, přinesl podle něj trochu rozpaky. "Meziroční pokles se prohloubil a byl horší, než se čekalo. Na druhou stranu česká ekonomika překvapivě vzrostla ve srovnání s předchozím čtvrtletím," uvedl Vlk s tím, že žádné detaily tato první zpráva neobsahuje. Reakce koruny na domácí čísla nebyla nijak velká, dodal.

Výkon české ekonomiky se v letošním druhém čtvrtletí podle předběžného odhadu ČSÚ meziročně snížil o 4,9 procenta. Jedná se o největší čtvrtletní meziroční propad hrubého domácího produktu (HDP) v novodobé historii České republiky. Oproti předchozímu kvartálu naopak HDP vzrostl o 0,3 procenta.

Americký dolar podle Vlka po oslabení nad 1,4300 dolaru za euro mírně koriguje na 1,4270 USD/EUR. "Negativní vliv čtvrtečního amerického maloobchodu na trhy nakonec neměl dlouhého trvání, akcie se vrátily k růstu a dolar přerušil své ztráty," doplnil Vlk.

Krátce po 10:30 se dolar k euru obchodoval na 1,4281 USD/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK