Prezident stvrdil zákon zkracující převod peněz na dva dny

14.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. srpna (ČTK) - Prezident Václav Klaus dnes podepsal zákon, který sjednocuje podmínky platebního styku v tuzemsku a EU. Norma například zkrátí lhůty pro převod peněz v bankách na dva dny ze současných tří. ČTK o tom informoval mluvčí prezidentské kanceláře Radim Ochvat. Zákon by měl začít platit k letošnímu 1. listopadu, a to z toho důvodu, aby ve všech členských státech EU nabyl účinnosti ve stejný den. Norma zavádí pravidla příslušné evropské směrnice, kterou ČR musí převzít.

Cílem zákona je mimo jiné upravit regulaci a dohled nad nebankovními poskytovateli plateb, kteří dosud podnikali na základě živnostenského zákona nebo devizové licence při přeshraničních převodech. Dohlížet by na ně měla Česká národní banka.

Zákon také stanoví, že poplatky za převody peněz musí být přiměřené a musí odpovídat skutečným nákladům poskytovatele. Zákazník by také neměl platit za informace, které mu musí firma poskytnout ze zákona.

Zákon vyjmenovává celkem sedm druhů platebních služeb, jako je například vložení nebo výběr hotovosti. Platební službou podle zákona není například směnárenská činnost, vydávání směnek a šeků nebo vydávání poukázek na zboží.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK