Klaus stvrdil půjčky na vývoz s podporou státu i od běžných bank

14.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. srpna (ČTK) - Prezident Václav Klaus dnes podepsal novelu zákona o pojišťování a financování vývozu se státní podporou, podle které budou moci firmám poskytovat státem podporované vývozní úvěry i běžné komerční banky. Změna zákona, na které spolupracovalo ministerstvo průmyslu a obchodu s ministerstvem financí, je součástí protikrizového plánu vlády. ČTK o podpisu informoval mluvčí prezidentské kanceláře Radim Ochvat.

Státní podporu vývozu nyní zprostředkovává státem vlastněná Česká exportní banka (ČEB). Poskytuje a financuje vývozní úvěry a další služby, jež s exportem souvisejí.

Novela má umožnit podporované úvěrování komerčními bankami prostřednictvím takzvaného mechanismu vyrovnávání úrokových sazeb. Zákon také mění přístup k podpoře exportu tím způsobem, že z podpory vývozu zboží národního původu přechází na podporu vývozu zboží v národním zájmu. To pomůže českým firmám pronikat na vybrané zahraniční trhy.

Novela také rozšiřuje možnosti pojištění exportních a investičních úvěrů zahraničním společnostem, které jsou ovládány českými firmami.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK