Počet exekucí letos poroste více než v minulých letech

14.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. srpna (ČTK) - Počet soudem nařízených exekucí letos kvůli hospodářské krizi poroste více než v uplynulých letech, kdy se zvyšoval ročně o zhruba 120.000. Loni soudy nařídily 554.000 exekucí, předloni 428.000. Novinářům to dnes řekla prezidentka Exekutorské komory Jana Tvrdková.

Exekutorská komora kvůli nárůstu exekucí otevře od září bezplatné poradny v Praze a v Brně, které budou veřejnosti k dispozici jednou týdně ve středu. V případě zájmu je prý komora připravena otevřít poradny i v dalších regionech.

Poradny budou podle Tvrdkové určeny nejen dlužníkům, ale i jejich příbuzným či blízkým. Služeb poradny mohou využít i věřitelé, kteří se chtějí domoci svých pohledávek. Jejím hlavním smyslem je zvýšit informovanost veřejnosti a předejít tak konfliktním situacím v exekučním řízení.

"Ti, kteří si z finančních důvodů nemohou dovolit právní pomoc advokáta, budou mít možnost získat veškeré informace o tom, jak exekuce probíhá, kdo má v exekučním řízení jaká práva, proč exekutor postupuje daným způsobem a jaké jsou možné další postupy. To vše laicky pochopitelnou formou," upozornila Tvrdková.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK