Pražská burza v týdnu vylepšila desetiměsíční maximum

14.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. srpna (ČTK) - Pražská burza v uplynulém týdnu pokračovala v silném růstu a vylepšování desetiměsíčního maxima. Aktivní byli zahraniční investoři, kteří reagovali především na nečekaně příznivý vývoj hospodářství Německa a celé EU ve druhém čtvrtletí. Hlavní index PX získal 2,63 procenta na 1171,4 bodu, vyplývalo z výsledků na burze.

Trh tak zatím nenaplnil očekávání těch analytiků, kteří považovali prázdninový růst za příliš prudký. Korekce růstu je nicméně stále očekávaná. "Současné oživení na akciových trzích není obecně udržitelné," uvedl například Christian Blaabjerg ze Saxo Bank s tím, že index PX odhaduje pro konec roku na 990 bodů.

K motorům růstu patřily podle makléřů akcie peněžních firem a nadprůměrné zisky si připisovaly i cenné papíry developerů, mediální skupiny CME a těžební společnosti NWR.

Akcie pojišťovací skupiny VIG, která zveřejní příští týden pololetní hospodářské výsledky, zpevnily o 8,4 procenta na 931,1 koruny. Akcie Komerční banky stouply o 6,7 procenta na 3692 korun. Cenné papíry skupiny Erste Bank stagnovaly na ceně 717 korun. Tyto tři emise mají v indexu takřka poloviční podíl.

Akcie realitní firmy Orco Property se zhodnotily o 34,8 procenta na 267,3 koruny. "Z hlediska ostatních titulů jsou však objemy nevýrazné. Za růstem nestála žádná fundamentální zpráva," uvedl analytik firmy Atlantik FT Patrick Vyroubal. Akcie konkurenční ECM vyrostly o 18,7 procenta na 392,6 koruny.

CME, která vlastní televizi Nova, přidala 13,4 procenta na 484 korun. Akcie NWR získaly 11,5 procenta na 147,5 koruny. I NWR příští týden oznámí výsledky za první pololetí. "Výsledky budou meziročně výrazně slabší jak kvůli poklesu prodejů, tak poklesu prodejních cen," odhadoval Vyroubal.

Akcie energetické skupiny ČEZ, největší firmy na trhu, posílily o 1,1 procenta na 988 korun. ČEZ v pololetí meziročně zvýšil konsolidovaný čistý zisk o téměř 11 procent na 32 miliard korun. Tržby vzrostly o téměř šest procent na 95,6 miliardy korun. Výsledky ale zůstaly za očekáváním trhu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK