Katar koupí deset procent firmy Porsche

14.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 14. srpna (ČTK) - Katar se dohodl na koupi desetiprocentního podílu v německé holdingové firmě Porsche SE, která je většinovým majitelem největší evropské automobilky Volkswagen. Informovaly o tom dnes agentury DPA a Reuters. Součástí Volkswagenu je Škoda Auto.

Katarská společnost Qatar Holding získá deset procent kmenových akcií Porsche SE od rodin Porschů a Piëchů. Ty vlastní všechny kmenové akcie podniku a doposud nedovolily, aby část těchto akcií získal někdo zvnějšku. Holding Porsche SE vlastní vedle 51 procent Volkswagenu výrobce sportovních vozů Porsche AG.

Dozorčí rady automobilek Volkswagen a Porsche ve čtvrtek schválily dohodu o spojení podniků. Fúze by měla být dokončena v roce 2011. Dohoda předpokládá, že Volkswagen nejprve získá v Porsche AG 42 procent prostřednictvím navýšení kapitálu v hodnotě až 3,3 miliardy eur (zhruba 85 miliard Kč).

Časem se Porsche stane desátou značkou skupiny Volkswagen. Automobilky Volkswagen a Porsche se na integraci po dlouhé bitvě dohodly minulý měsíc.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK