SkyEurope odbavuje vídeňské lety v Bratislavě

15.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 15. srpna (ČTK) - Nízkonákladová letecká firma SkyEurope ode dneška odbavuje vídeňské lety z Bratislavy, některé klienty přepravuje z Rakouska autobusy. Mnozí se registrují přímo na letišti v Bratislavě. Řekl to mluvčí firmy Tomáš Kika. SkyEurope ode dneška nesmí kvůli dluhům využívat k odbavení vídeňské letiště a na Slovensko přesměroval všechny dosavadní lety z Vídně.

Podle internetových stránek SkyEurope bude výpadek odbavení ve Vídni dočasný, náhradní režimu bude platit do středy 19. srpna. Vídeňské letiště už v tomto týdnu letadla SkyEurope neodbavovalo několik hodin. Po dohodě s firmou, že do pátku vyrovná své dluhy, však do páteční půlnoci pokračovalo v odbavovaní jeho letadel. Ode dneška ale přílety SkyEurope neodbavuje.

"Velmi mnoho klientů využila možnost registrace k přepravě přímo na letišti v Bratislavě," řekl Kika. Cestující se mohou přihlásit k letu na vídeňském letišti, odkud pro ně SkyEurope zajišťuje bezplatnou přepravu do Bratislavy. Autobusy jsou připraveny i pro opačný směr pro klienty, kteří místo Vídně přistanou v Bratislavě.

Dopravce by měl dnes a v neděli z Bratislavy vypravit 11 původně vídeňských letů, všechny mají posunuté časy. Na přepravu zaregistrovaných pasažérů si pronajal autobusy od české Student Agency. Mezi Vídní a Bratislavou, které jsou propojeny dálnicí, jezdí i linky jiných autobusových dopravců.

V Bratislavě má firma jednu ze svých základen, další je v Praze a doposud ve Vídni. V Bratislavě i v Praze je SkyEurope druhým největším přepravcem.

SkyEurope se dlouhodobě potýkají s dluhy, aktuálně fungují pod soudní ochranou před věřiteli. Podle mluvčího Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomia Okamury by případným krachem SkyEurope bylo postiženo zřejmě více než deset tisíc českých turistů. "Odhadujeme, že je v současnosti několik tisíc Čechů se SkyEurope v zahraničí a ještě větší množství má zakoupené letenky a ještě neodletěli," uvedl v pátek.

Zaměstnanci firmy v pátek přistoupili na návrh vedení společnosti na zdržení červencových mezd. Pokud by odmítli a dožadovali se včasné výplaty, soudem stanovený správce by provoz aerolinek ukončil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK